NavMenu

Kupovina domaćih proizvoda - Traženi van BiH, kod nas drugi izbor

Izvor: Novo Vrijeme Petak, 22.05.2015. 10:59
Komentari
Podeli
Prije nepunih mjesec dana, kompanija za istraživanje tržišta i poslovno savjetovanje - "Global Market Solutions" objavila je rezultate istraživanja sprovedenog na prostoru Bosne i Hercegovine. Građanima BiH postavljena su dva pitanja – koliko poznaju domaće proizvođače, i koje proizvode najčešće konzumiraju.

Rezultati istraživanja pokazali su da 50% ispitanika svih dobnih kategorija u potpunosti poznaje bosanskohercegovačke proizvođače i njihove brendove, 49% djelimično dok 1% ispitanika ne poznaje ni bosanskohercegovačke proizvođače ni njihove brendove.

Ali nepotpuna informiranost naših potrošača nije najveći problem domaćih proizvođača, jer među ispitanicima koji su upoznati sa domaćim proizvodima, tek njih 35% konzumira ih, i to ponekad.

Upravo na to ukazuju i statistike koje se odnose na uvoz stranih proizvoda u našu zemlju tokom 2014. godine. Intenzivan uvoz proizvoda iz samo 6 kategorija, u kojima je strane proizvode moguće zamijeniti domaćim (meso, mlijeko, povrće, voće, žitarice i mlinsko-pekarski proizvodi) u prošloj je godini stvorio deficit od 628 mil KM.

Neupitna je odgovornost države za ovakvu, prekomjernu podršku stranim proizvođačima, ali je jednako zabrinjavajuća neosviještenost naših građana o važnosti podrške domaćoj proizvodnji. Isto istraživanje je pokazalo da su ispitanici u 69% slučajeva zadovoljni cijenama domaćih proizvoda, pa stoga ostaje nejasno zašto se naši potrošači tako rijetko odlučuju za kupovinu domaćih proizvoda.


Domaće kompanije poput "Violete", "Ovako" ili "Vispaka" koje svoje proizvode izvoze u zemlje regiona, ali i šire, dokazuju da itekako imaju šta ponuditi. Može li činjenica da je "Violeta" na tržištu Slovenije stekla primat nad "Palomom" koja je čak i na našim prostorima imala jak imidž ili podatak da "Ovako" 30% njihove proizvodnje plasira u inostranstvo uticati na naše potrošače i uvjeriti ih da su domaći proizvodi pravi izbor?

Navedeno istraživanje je ukazalo na razloge kupovine domaćih brendova. U 28% slučajeva potrošači navode patriotizam, a u istom procentu navode i cijenu.

Kvalitetom je motivirano 23% potrošača, dok 19% njih ka razlog za kupovinu navodi dostupnost.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.