Izvor: Indikator | Petak, 22.05.2015.| 08:20
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Austrijski model zaštite od buke na autocestama u BiH

(Foto: Jpautoceste.ba)
Projektanti i investitori autocesta u Bosni i Hercegovini svjesni su štetnosti buke čiji je izvor saobraćaj i zbog toga su spremni primijeniti najsavremenija rješenja za njenu eliminaciju. Na to ih obavezuje i Zakon o zaštiti od buke koji je Federacija BiH usvojila 2012. godine. Iz tog razloga iskazali su veliki interes za susret koji je ovog četvrtka upriličio Trgovinski odjel Ambasade Austrije u BiH.

Ovom prilikom je pet kompanija prezentiralo je projektna i tehnička rješenja za eliminaciju ove vrste zagađivanja životne sredine. To su "Evonik Para - Chemie", "Forster Metallbau", "Betonwerk Rieder", "G.E. Marketingconsult & Services", te "Delta Bloc International".

Skupu je prisustvovalo šezdesetak predstavnika naše privrede, Fakulteta za saobraćaj i komunikacije, građevinskih, projektantskih i konsultantskih kompanija te nadležnih ministarstava komunikacija i prometa.

Rečeno je da će u izgradnji ceste na Koridoru 5C na više mjesta gdje saobraćajnica prolazi tik uz naselja i osjetljiva prirodna područja biti postavljena "zavjesa" kao i druga rješenja kojima se buka eliminiše do najmanje moguće mjere.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.