NavMenu

Deloitte: Kombinirani medicinski proizvodi mijenjaju sliku zdravstvene skrbi

Izvor: eKapija Srijeda, 04.07.2007. 15:09
Komentari
Podeli

Potaknute znanstvenim napretkom, zahtjevima potrošača i pritiskom tržišta, tvrtke u sektoru istraživanja života nude sve veći broj takozvanih kombiniranih proizvoda, nastalih spajanjem lijekova, medicinske opreme i dijagnostike. Analiza konzultantsko-revizorske tvrtke Deloitte “Upravljanje mogućnostima kombiniranja proizvoda u sektoru istraživanja života” utvrđuje zašto tvrtke danas sve više zajednički rade na razvijaju takvih inovativnih proizvoda i koje im prednosti oni donose.

Istraživanje navodi primjere uspješnih kombiniranja medicinskih proizvoda koje su proizveli “divovi” medicine i farmaceutike kao što su Johnson&Johnson i Medtronic. Tako je, na primjer, stent za otpuštanje lijekova, kombiniran s lijekom koji sprečava sužavanje arterija nakon operacije srca, tijekom 2005. godine donio zaradu od 2,6 milijarde dolara. Slično tome, tehnike kombiniranja omogućile su spajanje monitora za nadzor glukoze u krvi s inzulinskim pumpama, što osigurava 24-satni kontroliran unos inzulina kod dijabetičara. Kombiniranje medicinskih proizvoda je omogućilo neinvazivne i isplativije metode liječenja koje se mogu primijeniti na čitav niz bolesti.

Tako ubrzani rast ulaganja u kombinirane proizvode danas preobražava izgled kardiovaskularne skrbi, ortopedije, tretiranja rana i drugih kliničkih područja. Neka kombinirana rješenja, poput igala specijaliziranih za određenih tip lijeka, omogućuju bezbolniju primjenu, dok druga donose značajne terapeutske prednosti. Slično tome, određeni implantati dovode lijek direktno u dio tijela koji je potrebno liječiti i istodobno kontroliraju doziranje, pa je učinkovitost daleko veća no kod klasične oralne terapije.

Kako očekivana životna dob danas raste, kompanije se sve više usredotočuju na poboljšanje dijagnostike i liječenje kroničnih bolesti. Kombinirana rješenja nude proizvode koji su manje invazivni, manje bolni, namijenjeni konkretnim grupama pacijenata, ugodniji za primjenu – a ponekad i jeftiniji. S obzirom na sve veće bolničke troškove i sve dulje terapije, troškovi zdravstvene skrbi mogli bi se smanjiti upravo razvojem inovativnih kombiniranih proizvoda.

Za nastanak kombiniranog proizvoda potrebno je istodobno razvijati i povezivati često vrlo različite tehnologije. Većina farmaceutskih i biotehnoloških kompanija zbog toga pomno prati rad svojih konkurenata, ali i rezultate istraživanja izvan svog tradicionalnog sektora. Iako partnerstva u svrhu razvitka kombiniranih proizvoda nisu nimalo jednostavna, kompanije koje ih shvate kao priliku za međusobnu preobrazbu mogle bi postati uspješnije od onih koje se oslanjaju isključivo na vlastite resurse.

Usprkos tome, razvoj kombiniranih proizvoda prepun je rizika i neizvjesnosti. Problem su prije svega tehnološki preduvjeti za kombiniranje proizvoda, točne procjene veličine potencijalnog tržišta, ali i usuglašavanje s partnerima iz drugih industrija. Prepreke dolaze i u vidu različitih zakonskih odredbi. Naime, farmaceutika, biologija i proizvodnja medicinske opreme podliježu različitim regulativama, pa nije uvijek jasno kako zakonski tretirati nove kombinirane proizvode.

Deloitteovo istraživanje predviđa da će se na temelju suradnji kompanija pri razvitku kombiniranih proizvoda u budućnosti razviti partnerske mreže, odnosno klasteri tvrtki. Naime, partnerstvo samo dviju tvrtki uskoro više neće biti dovoljno, te će mreže kompanija razmjenivati svoje resurse, znanja i sposobnosti u svrhu kreiranja sve učinkovitijih kombiniranih medicinskih proizvoda.

Cjelovito istraživanje možete pronaći ovdje: http://www.deloitte.com/dtt/research/0,1015,cid%253D158019,00.html

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.