NavMenu

Osnovan Odbor prerađivača mesa i mesnih proizvoda pri VTK BiH

Izvor: eKapija Četvrtak, 21.05.2015. 10:39
Komentari
Podeli
U Vanjskotrgovinskoj komori Bosne i Hercegovine održana je konstituirajuća sjednica Skupštine Grupacije prerađivača mesa i mesnih proizvoda VTK BiH na kojoj su usvojeni akti Odbora i izabrani predsjednici i članovi Odbora, saopćeno je na sajtu Komore.

Novoizabrani Odbor čine predstavnici devet vodećih mesoprerađivača u BiH i to: "Menprom" Tuzla, "ZP-Komerc" Bijeljina, "Pavić" Livno (potpredsjednik), "Akova Impex" Hadžići, "MI Trivas" Prnjavor, "Madi" Tešanj, "Vizion" Rogatica, "Argeta" Sarajevo, "Vimar Grupe" Visoko.

Nakon konstitisanja Odbora na sjednici su razmatrani aktualni problemi s kojim se susreću prerađivači mesa i mesnih proizvoda.

U 2014. godini u odnosu na 2013. godinu je došlo do povećanja izvoza mesa i mesnih prerađevina za 24%, te povećanja uvoza za 8,5%. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 24%. U 2014. godini ukupan izvoz iznosio je 11.816 tona, a uvoz 60.579 tona. Zamlje u koje se najviše izvozilo meso i mesne prerađevine bile su Srbija, Turska i Crna Gora. Zemlje iz kojih najviše uvozimo meso i mesne prerađevine su Njemačka i Srbija.


U prvom tromjesečju 2015. godine došlo je do povećanja izvoza u odnosu na isti period 2014. za skoro 50%. Do povećanja je došlo zbog izvoza goveđeg mesa u Tursku, navodi se iz VTK BiH.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.