Izvor: eKapija | Četvrtak, 21.05.2015.| 10:39
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Osnovan Odbor prerađivača mesa i mesnih proizvoda pri VTK BiH

U Vanjskotrgovinskoj komori Bosne i Hercegovine održana je konstituirajuća sjednica Skupštine Grupacije prerađivača mesa i mesnih proizvoda VTK BiH na kojoj su usvojeni akti Odbora i izabrani predsjednici i članovi Odbora, saopćeno je na sajtu Komore.

Novoizabrani Odbor čine predstavnici devet vodećih mesoprerađivača u BiH i to: "Menprom" Tuzla, "ZP-Komerc" Bijeljina, "Pavić" Livno (potpredsjednik), "Akova Impex" Hadžići, "MI Trivas" Prnjavor, "Madi" Tešanj, "Vizion" Rogatica, "Argeta" Sarajevo, "Vimar Grupe" Visoko.

Nakon konstitisanja Odbora na sjednici su razmatrani aktualni problemi s kojim se susreću prerađivači mesa i mesnih proizvoda.

U 2014. godini u odnosu na 2013. godinu je došlo do povećanja izvoza mesa i mesnih prerađevina za 24%, te povećanja uvoza za 8,5%. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 24%. U 2014. godini ukupan izvoz iznosio je 11.816 tona, a uvoz 60.579 tona. Zamlje u koje se najviše izvozilo meso i mesne prerađevine bile su Srbija, Turska i Crna Gora. Zemlje iz kojih najviše uvozimo meso i mesne prerađevine su Njemačka i Srbija.

U prvom tromjesečju 2015. godine došlo je do povećanja izvoza u odnosu na isti period 2014. za skoro 50%. Do povećanja je došlo zbog izvoza goveđeg mesa u Tursku, navodi se iz VTK BiH.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.