NavMenu

Nema dogovora u vezi sa najnižom platom u RS

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 21.05.2015. 16:02
Komentari
Podeli
Radnici u RS, koji primaju minimalnu platu od 370 maraka, vjerovatno će još morati sačekati na njeno povećanje, pošto ne postoji ni minimum dogovora tri socijalna partnera u vezi s tim.

Naime, Sindikat godinama unazad predlaže Vladi da donese odluku o povećanju najniže plate u RS, čemu se poslodavci protive, dok se Vlada izvuče iz dijaloga i prepusti to dogovoru poslodavaca i Sindikata, što je očigledno teško moguće po ovom pitanju. Svemu ovome treba dodati i da je BiH, a samim tim i RS, ratifikovala Evropsku socijalnu povelju, gdje piše da najniža plata treba da iznosi najmanje 50% prosječne plate u zemlji, što bi otprilike bilo oko 415 maraka.

Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata RS, rekla je da po pravilu o iznosu najniže plate, kao zaštitne kategorije, pregovaraju socijalni partneri.

- Mi smo unazad dvije godine, intenzivno tražili od naših socijalnih partnera da se donese nova odluka o povećanju najniže plate, pogotovo što je BiH, a samim tim i RS, ratifikovala Evropsku socijalnu povelju, gdje piše da najniža plata treba da iznosi najmanje 50% prosječne plate u zemlji - kazala je Mišić.

Ona je dodala da su, nažalost, naišli na potpuno nerazumijevanje od strane poslodavaca, ali i vrlo komotan stav Vlade RS, "koja je sebe izvukla iz tog tripartitnog socijalnog partnerstva i rekla - 'ajte se vi dogovorite, a mi nemamo ništa protiv". Takav pristup Vlade, kako kaže, nije fer, jer ona kao socijalni partner mora dati svoj stav i podršku.

- Dakle, to nije dobar put i svi socijalni partneri ozbiljno treba da razmotre zahtjev Saveza sindikata o povećanju najniže plate. I ako je Vlada spremna da bude dio te priče, naravno da će nam to dobro doći - rekla je Mišić.

Dodala je da će već na prvoj sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta RS tražiti da se u dnevni red uvrsti zahtjev za povećanje najniže plate i izrazila očekivanje da i Vlada i poslodavci pristanu na dogovor o povećanju.

Komentarišući činjenicu da doprinose na najnižu platu uplaćuju i oni kojima to zakon ne dozvoljava, Mišić je rekla da je adresa za rješavanje tog problema pojačan i ozbiljan rad kontrolnih organa, za koje ne može reći da su se tako ponašali.

(Foto: Ivana Vuksa)
- Dakle, Poreska uprava RS koja može da kontroliše uplatu doprinosa, vrlo lako može otkriti one poslodavce koji zloupotrebljavaju institut najniže plate - kazala je Mišić i dodala da je najniža plata zaštitna kategorija za najslabije plaćene radnike u zemlji. Istakla je da to znači da bi u RS između 26.000 i 30.000 radnika trebalo da ima najnižu platu, a da svi ostali ako dobiju najnižu platu zloupotrebljavaju taj institut.

Mišić upozorava da je činjenica da ima velikih zloupotreba, ali da je to posao Poreske uprave RS, jer ona prikuplja poreze i doprinose.

- Sigurno da Poreskoj upravi RS u ovako teškoj finansijskoj situaciji ne smije biti svejedno na koji iznos se uplaćuju doprinosi i kako je uopšte obračunata plata - dodala je Mišić i naglasila da su uloge kontrolnih organa potpuno zatajile i da ih treba reaktivirati.


Dragutin Škrebić, predsjednk Unije udruženja poslodavaca RS, rekao je da je najniža plata od 370 KM u RS veća od najniže plate u Rumuniji i Bugarskoj, koje su članice EU. On je upitao zašto kontrolni organi ne kontrolišu one koji nemaju pravo na najnižu platu, a isplaćuju je.

- To su problemi o kojima treba razmišljati i baviti se, a ne ho-ruk, bez ikakve analize povećati najnižu platu, zato što advokati i privatni ljekari i još neki plaćaju doprinos na najnižu platu. Ko im je to odobrio - upitao je on.

Prema njegovim riječima, povećavanjem najniže plate u proizvodnim firmama pravi se uravnilovka i dovodi u pitanje sistem rukovođenja. Kako je istakao, najniža plata proizvodi niz drugih problema, i trebalo bi da što manji broj radnika u RS dobija minimalnu platu.

- Neće se ništa dobiti povećanjem, jer time kriju samo svoj nerad i nesposobnost i činjenicu da kontrolni organi ne rade svoj posao - kazao je Škrebić i dodao da ima radnih mjesta gdje je ta najniža plata opravdana.

Podsjećamo, Zoran Tegeltija, ministar finansija RS, rekao je prije nekoliko dana da se nada da će oni poslodavci koji budu radili u boljim uslovima, biti u prilici da povećaju plate svojim zaposlenim.

- Naravno, postoji i mogućnost o kojoj treba da razgovaraju, prije svega Sindikat i Unija poslodavaca, da se definitivno u jednom trenutku razmisli da li je minimalna plata od 370 KM poslije toliko godina prevaziđena i da se razgovara o pretpostavkama za njeno povećanje - rekao je on.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.