NavMenu

U RS nedostaje ljekara porodične medicine

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 20.05.2015. 11:34
Komentari
Podeli
(Foto: Rajko Karišić)
Iako se većina zdravstvenih problema rješava na nivou primarne zdravstvene zaštite u sistemu porodične medicine, u RS je samo djelimično riješen problem ovog nivoa zaštite zdravlja, jer je broj specijalista porodične medicine premali u odnosu na broj građana, ali je evidentan i nedostatak infrastrukture primarne zdravstvene zaštite.

Ovo je zaključeno juče na skupu dvodnevnog simpozijuma doktora porodične medicine koji se u Trebinju odvija pod sloganom "Bolje spriječiti nego liječiti", gdje je naglašeno da ulaganje u ovaj vid zaštite zdravlja mora biti permanentan proces.

Ove činjenice je potvrdio i savjetnik ministra zdravlja i socijalne zaštite u Vladi RS Milojko Grujičić, iako su, kako kaže, primarna zdravstvena zaštita i porodični doktori najvažniji dio zdravstvenog sistema RS.

On je podsjetio da je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS od 2005. do 2014. godine, kroz projekte "Jačanje zdravstvene zaštite i razvojni program RS" uložilo oko 40 mil KM u rekonstrukciju domova zdravlja i ambulanti porodične medicine u RS, gdje je izgrađeno 85 objekata ili 226 ambulanti porodične medicine, ali da to još nije dovoljno.

Draško Kuprešak, predsjednik Udruženja doktora porodične medicine RS, kaže da je, pored rješavanja pitanja infrastrukture u koju je država uložila dosta, potrebno ulagati i u medicinski kadar koji radi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, jer danas u RS ima tek 50% specijalista porodične medicine.


Iako se, prema riječima dr Tatjane Bošnjak, specijaliste porodične medicine koja je i šef ove službe u Trebinju, u Hercegovini dosta kasnilo sa promjenom zdravstvenog sistema ka porodičnoj medicini, danas je stanje dosta bolje.

- U početku sam ja bila jedini specijalista iz ove oblasti, ali se stanje dosta promijenilo nabolje i još se mijenja, što raduje i nas doktore, ali je zadovoljstvo evidentno i kod pacijenata, što je najbitnije - dodaje dr Bošnjak.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.