NavMenu

Zašto ljekari ne znaju? - Pacijenti sa teškim oboljenjima iz FBiH mogu da se liječe u Turskoj

Izvor: Klix Srijeda, 20.05.2015. 11:18
Komentari
Podeli
(Foto: shutterstock.com)
Federalni zavod zdravstvenog osiguranja ima mogućnost da pojedine pacijente proslijedi na daljnje liječenje u inozemstvo gotovo besplatno.

Radi se o ugovoru između "Memorial Healthcare Group" iz Istanbula i Federalnog zavoda za zdravstveno osiguranje i reosiguranje za izmještanje pacijenata u inozemstvo.

- To su pacijenti nad kojima se u Bosni i Hercegovini ne mogu izvršiti operativni zahvati. To su transplantacije jetre i bubrega sa živog donora, transplantacija koštane srži za pacijente starije od 16 godina, stentiranje, koilovanje i embolizacija krvnih sudova (tretman aneurizama na mozgu), elektrofiziološka ispitivanja i RF Ablacija, te tumori oka - rekla je za Klix.ba Emina Frljak Seh, menadžerica "Memorial Healthcare Group" (MHG) za Bosnu i Hercegovinu.

- Zašto sakupljate novac, imate pravo na besplatno liječenje - rekla sam supruzi pacijenta Nihada Šahovića nakon što sam čula da traže sredstva putem medija. Šahovići su nakon intervencije "Memorial Group" prebačeni u Istanbul, a Nihad se trenutno oporavlja nakon transplantacije jetre.

Kada se ustanovi da pacijent nema šansu u našoj zemlji, potrebno je da Klinički centar Univerziteta u Sarajevu ili centrima u Tuzli i Mostaru pošalje zahtjev ka Federlanom zavodu zdravstvenog osiguranja za izmještanje pacijenta. Nakon toga se sastaje komisija u Fondu koja donosi konačnu odluku i daje rješenje bez kojeg početak procesa nije moguć.

- Kada se dobije rješenje, Fond solidarnosti na sebe preuzima troškove, avionske karte te jedan dio hotelskog smještaja ukoliko bude potreban. Pacijenta i najviše jednog pratioca dočekujemo na aerodromu, dodjeljuje im se prevodilac i vodimo ga u bolnicu - objasnila je Frljak Seh.


Ugovor sa FZZO-om postoji od juna 2014. godine, međutim, to nije zaživjelo kako su predstavnici MHG-a očekivali.

- Problem je što ljekari nisu upućeni, a time ni pacijenti. Otkako sam ja preuzela posao menadžera "Memoriala" u BiH u protekla dva mjeseca imali smo sedam pacijenata. Mi radimo sve što je u našoj mogućnost da obavijestimo kolege. Nažalost, većina ljekara koji bi trebali biti glavna spona jednostavno nemaju te informacije. Mi smo preuzeli na sebe da upoznamo kolege sa mogućnostima liječenja kod nas - zaključila je Frljak Seh.

"Memorial Healthcare Group" osnovana je 1999. godine, a nalaze se na 14 lokacija širom Republike Turske.

"Memorial" je prva bolnica u Turskoj, a 21. u svijetu koja je akreditovana prestižnim JCI certifikatom (Joint Commission International). Također je prva bolnica u Turskoj koja se pridružila Američkom udruženju bolnica (American Hospital Association - AHA).

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.