NavMenu

Nevjerovatan rast evra za mjesec dana

Izvor: B92 Utorak, 19.05.2015. 14:09
Komentari
Podeli
Dolar je ojačao, oporavljajući se sa četvoromjesečnog minimuma koji je zabilježen prošle nedelje zbog još jednog niza iznenađujuće loših ekonomskih podatka u SAD.

U odnosu na evro, dolar je u ponedeljak ojačao 0,4% na 1,1404 USD, smanjujući dobitak jedinstvene valute, koja je od 13. aprila ojačala osam procenata.

U petak izlaze podaci o kretanju inflacije u SAD, a u utorak će se objaviti konačni podaci za april u evro zoni, dok investitori traže naznake o uravnoteženosti monetarne politike tokom sljedeće godine.

Industrijska proizvodnja u SAD je pala peti mjesec zaredom u aprilu i potrošačko povjerenje se smanjilo početkom maja, čime su poništena postojeća očekivanja da će Centralna banka SAD već sljedećeg mjeseca početi sa povećanjem kamatnih stopa i podržala je očekivanja da bi kreatori monetarne politike mogli zadržati postojeće stope do septembra ili decembra.


U odnosu na korpu šest glavnih valuta, dolarski indeks se povećao za 0,3% na 93,230 poena, nakon zabilježenog petonedeljnog pada. U četvrtak je zabilježio nivo od 92,133 poena.

Vijesti o porezu na kapitalnu dobit od ulaganja u nekretnine u Novom Zelandu su dodatno uticale na špekulacije o smanjenju kamatnih stopa, što je uticalo na slabljenje novozelandskog dolara ovih dana.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.