NavMenu

Prerađivačka industrija ključna za ekonomski rast u BiH

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 19.05.2015. 08:30
Komentari
Podeli

Pozitivniji ambijent u međunarodnom ekonomskom okruženju, praćen stabilizacijom u sektoru za proizvodnju električne eneregije, trebalo bi u ovoj godini da omogući postepeni oporavak industrijske proizvodnje u BiH.

Procijenili su to iz Direkcije za ekonomsko planiranje (DEP) BiH i naveli da bi stopa rasta mogla iznositi 4,8%. Kako su istakli, ključnu ulogu bi trebalo da ima prerađivačka industrija BiH, koja čini dvije trećine industrijske proizvodnje i u velikoj mjeri je izvozno orijentisana.

- Jačanje izvozne tražnje trebalo bi da omogući tradicionalno dominantnim industrijskim granama u BiH – metalska i drvna industrija, proizvodnja rezervnih dijelova i autopresvlaka, te prehrambena i hemijska industrija, da u određenoj mjeri poboljšaju nivo proizvodnje i izvoza u odnosu na prethodnu godinu - navedeno je u analizi DEP-a BiH.

Sa druge strane, i sljedeće godine se očekuje nastavak pozitivnog trenda rasta proizvodnje u BiH, i to po stopi od 5,4%, za šta treba zahvaliti oporavku gotovo svih sektora ekonomije Evropske unije.

Kako su istakli, očekivano jačanje oporavka većine industrija glavnih trgovinskih partnera tokom 2017. i 2018. godine je korišteno kao pretpostavka za projekciju intenziviranja rasta industrijske proizvodnje u BiH, od 5,7%.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina

Banjaluka dobija stambeno-poslovni kompleks The Simphony, evo kako će izgledati (FOTO)

Rezidencijalno-poslovna zgrada pod nazivom Simfonija (The Simphony) biće izgrađena u Ulici olimpijskih pobjednika u blizini Gradskog stadiona i zgrade Rаdio-televizije Republike Srpske u Banjaluci. Investitor je ovo zemljište dobio kao zamjenu za parcelu starog kina "Kozara". Pripremni radovi na izgradnji velelepne zgrade počeli su prije nekoliko dana. Investitor (ista kompanija koja je stajala iza projekta Cinema tower) je objavio

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.