Izvor: Capital | Subota, 16.05.2015.| 15:44
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Završen prvi rudarsko-geološki forum Republike Srpske "Srebrenica 2015"

U Rudniku olova i cinka "Sase" kod Srebrenice u petak (15. maja 2015. godine) je završen Prvi rudarsko-geološki forum Republike Srpske "Srebrenica 2015".

U radu foruma, koji je juče zvanično otvorio ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić u prisustvu ambasadora Velike Britanije u BiH Edvarda Fergusona, učestvovalo je više desetina stručnjaka iz strukovnih saveza rudara i geologa Republike Srpske, Srbije, Federacije BiH i Makedonije.

Tehnički direktor Rudnika "Sase" Aleksandar Petrić rekao je da su učesnici ocijenili da je forum uspješno organizovan i da je postigao očekivane rezultate.

- Izabran je stručni tim koji će formulisati zaključke sa ovog naučnog skupa na kojem je predstavljeno više od 20 stručnih radova iz oblasti rudarstva, geologije, koncesionarstva, ekologije i pravne legislative u vezi sa ovim oblastima i upravljanjem sirovinama i prirodnim mineralnim resursima, a zaključci će biti dostavljeni nadležnim ministarstvima Republike Srpske - rekao je Petrić.

On je istakao da će biti objavljeno prošireno izdanje Zbornika stručnih radova predstavljenih na ovom forumu.

Prvi rudarsko-geološki forum održan je u Rudniku "Sase" povodom 10 godina njegovog uspješnog rada u okviru firme "Gros", čiji je većinski vlasnik i koncesionar britanske kompanija "Mineco", u čijem posjedu su još dva rudnika u Srbiji.

Pokrovitelji ovog naučnog skupa bili su Vlada Republike Srpske, Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva, Ministarstvo nauke i tehnologije, te univerziteti iz Banje Luke i Istočnog Sarajeva, a generalni sponzor je "Gros" – Rudnik olova i cinka "Sase" Srebrenica.

Na ovom skupu ocijenjeno je da je Rudnik "Sase", sa 520 zaposlenih i prosjekom plata od oko 920 KM, primjer uspješnog poslovanja i poštovanja odredbi koncesionog ugovora koji bi trebalo da slijede svi koncesionari na ovom području.

Od promjene vlasničke strukture u Rudniku "Sase" koncesionar je uložio više od 10 mil EUR, a plan za ovu godinu je oko 2 mil EUR za osavremenjivanje proizvodnje, dalje poboljšavanje uslova rada, nabavku opreme i nastavak realizacije ekoloških projekata zahvaljujući kojima je prostor oko rudnika od odlagališta jalovine i otpada pretvoren u park pun zelenila, sportskih terena i staza za rekreativce.

Ministar Đokić juče je ocijenio da je kompanija "Mineco" pokazala da se može uspješno poslovati i u ovom regionu i izrazio očekivanje da će svojim prisustvom ohrabriti i druge investitore koji žele i imaju interes da ulažu na ove prostore. Đokić je dodao da te investicije mogu biti veoma uspješne i ostvariti profit, ali istovremeno doprinijeti i ukupnom ekonomskom rastu i razvoju.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.