Izvor: Dnevni avaz | Utorak, 03.07.2007.| 09:37
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Za izradu glavnog projekta koridora 5C u vrijednosti od 15 mil EUR javila se 21 svjetska kompanijaMinistarstvo prometa i komunikacija BiH uskoro će poslati tendersku dokumentaciju na adrese kompanija koje su prošle pretkvalifikacijsku proceduru za izradu glavnog projekta tri dionice autoputa na koridoru 5C. Komisija za pretkvalifikaciju je već završila posao procjene referenci kompanija koje su se javile na javni poziv za izražavanje interesa, koji je okončan početkom juna mjeseca. Na poziv se javila 21 kompanija iz cijelog svijeta, među kojima i projektantske kuće iz Malezije, Njemačke, Austrije, Holandije i drugih zemalja.

Više od polovine kompanija prošlo je pretkvalifikaciju i od Ministarstva će dobiti tzv. zahtjev za nuđenje. Službenu potvrdu za izbor komisije mora još dati Ministarsvo te su moguće manje izmjene. Nakon što tenderi i dokumentacija budu poslani kompanijama, bit će postavljen rok ne duži od mjesec i po za dostavljanje ponuda u tehničkom i finansijskom dijelu odvojeno. "Prvo će biti otvorene i bodovane tehničke ponude, a nakon toga i finansijske za izradu glavnog projekta. Bit će odabran onaj ponuđač koji bude imao najbolji omjer cijene i kvaliteta" kažu u Ministarstvu.

Procjenjuje se da je vrijednost izrade glavnog projekta za tri dionice autoputa na koridoru 5C, i to u sjevernom kraku, oko 15 miliona EUR, ili oko 100 hiljada KM po kilometru autoputa. U Ministarstvu cijene da je konkurencija kompanija koje su izrazile interesovanje snažna te očekuju da će to dati i više kvaliteta i bolju cijenu za glavni projekt.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.