Izvor: Nezavisne novine | Petak, 15.05.2015.| 12:10
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Biljke bi mogle puniti mobitele

(Foto: Ivana Vuksa)
Utičnica nikad dosta, pogotovo u današnje vrijeme kada su uređaji koje treba svakodnevno puniti svuda oko nas. Ali umjesto utičnica, u bliskoj bismo budućnosti naše mobilne telefone, tablete ili laptope mogli puniti preko sobnih biljaka.

Inženjeri iz Čilea razvili su USB punjač koji prikuplja energiju iz zemlje i pretvara je u struju za punjenje uređaja, piše "Daily Mail".

Jedna biljka smartfone može napuniti za otprilike 90 minuta, a osim punjenja mobilnih telefona, može davati i struju za, na primjer, lampe.

Ovaj izum nosi naziv E-Kaia, a potpisuju ga Evelin Aravena, Kamila Rupcić i Karolina Guerero. Njegov temelj je fotosinteza kojom biljka energiju svjetla pretvara u hemijsku energiju.

Mikroorganizmi oko korijena zatim stvaraju energiju za rast biljke, ali neki elektroni tada se otpuštaju kao nusproizvod. E-Kaia sadrži elektrode koje "hvataju" elektrone iz zemlje i pretvaraju ih u neki oblik struje.

Tehnologija ne utiče na rast i razvoj biljke, a može proizvesti struju jačine pet volti što je dovoljno za punjenje uređaja, prenosi 24sata.hr.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.