Izvor: Klix | Srijeda, 13.05.2015.| 13:39
Izdvojite članak Odštampajte vijest

"Facebook" uveo "instant članke" za brže čitanje

"Facebook" je danas uveo novitet - instant članke (Instant Articles) koji će omogućiti brzo čitanje priča s obzirom da se one pojavljuju direktno na news feed-u.

Ovaj novitet je uveden u saradnji sa devet medijskih kuća koje na news feedu "Facebooka" za "iPhone" sada mogu direktno objavljivati članke, a njihovo otvaranje više neće trajati tipičnih osam sekundi, koliko se učitavaju na mobilnim uređajima.

"Facebook" se na ovom projektu povezao sa "The New York Times"-om, "BuzzFeed"-om, "National Geographic"-om, NBC-em, "The Atlantic"-om, "The Guardian"-om, "BBC News"-om, "Der Spiegel"-om i "Bild"-om. Zasad će se pojavljivati na iOS-ovoj verziji "Facebook"-ove aplikacije, a uskoro i na "Android"-u.

Instant članci omogućavaju dijeljene brzih i interaktivnih članaka uz zadržavanje kontrole nad sadržajem i poslovnim modelima, objasnio je Kris Koks iz "Facebook"-a.

Nadaju se da će im ovaj sistem ubrzati otvaranje članaka i do deset puta u odnosu na standardne, jer će biti pohranjeni na "Facebook"-ovom serveru. Osim toga, trebala bi se poboljšati i interaktivnost, jer će se na primjer do većeg zumiranja dolaziti naginjanjem mobilnog uređaja.

Mnogi instant članci neće izgledati mnogo drugačije od linkova koje smo dosad viđali.

Ako se ovaj sistem pokaže efikasnim, "Facebook" će dokazati svoju dominaciju u distribuciji vijesti onlajn, a izdavači će postati još više ovisni o platformi koju ne mogu kontrolisati, tumači "The Verge". Ipak, ovi strahovi nisu zaustavili velike medijske kuće da potpišu ugovor s "Facebook"-om, te se očekuje da će im se uskoro pridružiti i drugi. U svakom slučaju, pojava instant članaka označit će prekretnicu u evoluciji vijesti.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.