Izvor: RTRS | Srijeda, 13.05.2015.| 08:18
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Apsurdne necarinske barijere između RS i Srbije

Predsjednik Područne privredne komore Banja Luke Goran Račić rekao je danas u Novom Sadu da apsurdne necarinske barijere koje za robu iz Republike Srpske postavlja Srbija, prijete da poremete dosadašnju dobru robnu razmjenu.

- Desilo se nedavno da je na granici sa Srbijom zaustavljen kontingent piva "Banjalučke pivare", jer je na deklaraciji pisalo da je riječ o "svijetlom" pivu. Carinske službe Srbije objasnile su da to nije u duhu srpskog jezika i da će vratiti kontingent ukoliko na deklaraciji ne bude stajalo "svetlo" - rekao je Račić.

On je juče učestvovao na "Privrednim susretima" Republike Srpske i Srbije, skupu održanom u poslovnom prostoru Privredne komore Vojvodine u okviru Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu.

Račić je izrazio sumnju da iza ovakvih necarinskih barijera stoji interesni lobi koji zbog nejasnih razloga neće robu iz Republike Srpske u Srbiji.

- Nije nam jasno šta time taj interesni lobi hoće, tim više jer zaista male količine piva iz Republike Srpske idu za Srbiju - dodao je Račić.

On je upitao šta bi se desilo kad bi bile uvedene recipročne barijere u BiH, odnosno Republici Srpskoj na robu koja dolazi iz Srbije.

- Šta bi se, naprimjer, desilo kad bi se na granici BiH, odnosno Republike Srpske, uslovljavalo da u deklaraciji umjesto "svetlo", bude napisano "svijetlo" apatinsko "jelen" pivo? A, kako bi tek na takvu apsurdnu necarinsku barijeru reagovali uvoznici "jelena", kojih je čak 16 u BiH i Republici Srpskoj? - upitao je Račić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.