Izvor: Capital | Utorak, 12.05.2015.| 15:33
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Izvoz RS u Srbiju 110 mil KM, uvoz 177,5 mil KM

Potpredsjednik Privredne komore Republike Srpske Mihajlo Vidić izjavio je danas u Novom Sadu da je Srpska za prva tri mjeseca ove godine izvezla u Srbiju robe u vrijednosti od 110 mil KM, dok je u istom periodu uvoz iz Srbije u Srpsku bio 177,5 mil KM.

- I ove godine nastavlja se živa trgovinska razmjena, što i ne čudi kada se zna da je Srbija najznačajniji spoljnotrgovinski partner Srpske. Podsjetiću da je prošle godine spoljnotrgovinska razmjena između Srpske i Srbije dosegla vrijednost od 1,19 mlrd KM - rekao je Vidić.

On je na skupu "Privredni susreti" Srpske i Srbije, u okviru Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, rekao da je došlo vrijeme da Srpska i Srbija privrednu saradnju podignu na još viši nivo.

- Razgovaramo sa beogradskom "Veletržnicom" da se i proizvodi iz Srpske nađu na tržištu glavnog grada Srbije. Istovremeno, trudićemo se da u saradnji sa "Veletržnicom" obezbijedimo zajednički nastup na trećem tržištu - rekao je Vidić.

On je naveo da će Republika Srpska u narednom periodu pokušati da obezbijedi veće podsticaje poljoprivrednoj proizvodnji.

- Prošle godine podsticaji su iznosili 60 mil KM, što je nedovoljno. Mora se međutim znati da je Srpska prošle godine bila pogođena katastrofalnim poplavama, koje nisu dale prostor za povećanje podsticaja - rekao je Vidić.

Prema njegovom mišljenju, ova godina biće u znaku rješavanja problema nedovoljne povezanosti poljoprivrede Republike Srpske i prerađivača, odnosno finalista.

- Čvršće uvezivanje poljoprivrede s prerađivačima, odnosno finalistima u Srpskoj obezbijediće i zaštiti domaće poljoprivrednike i njihovu proizvodnju od nelojalne konkurencije - konstatovao je Vidić.

Na "Privrednim susretima", uz Vidića, govorili su i direktor Predstavništva Srpske u Beogradu Mlađen Cicović, kao i predsjednik Područne privredne komore Banja Luke Goran Račić.

Na tom skupu bilo je i desetak predstavnika firmi i privrednih društava iz Republike Srpske.

Na štandu Privredne komore Srpske svoju ponudu na 82. Međunarodnom sajmu zajednički predstavljaju 22 privredna društva i firme iz Srpske.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.