Izvor: eKapija | Utorak, 12.05.2015.| 11:21
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Najveći broj svjetskih korporacijskih lidera financijske i kreditne organizacije

(Foto: forbes.com)
Časopis "Forbes" je u godišnju rang-listu dvije tisuće najvećih kompanija na svijetu Forbes Global 2000 uvrstio 27 ruskih kompanija, prenosi Abcportal.info.

Naftna kompanija "Gazprom" ove godine je zauzela najvišu poziciju među ruskim kompanijama. Našla se na 27. poziciji. Po profitu "Gazprom" je pritom zauzeo osmo mjesto (24 mlrd USD).

Među ruskim kompanijama nabolje rangirane su "Rosneft", "Lukoil" i "Sberbank". U listu su ušle i "Surgutneftegas", "Transneft", "Noriljski nikl", VTB, "Magnit", "Tatneft" i "Novatek". Na listu Forbes Global 2000 su se po prvi put našle Moskovska burza i Ujedinjena korporacija za proizvodnju aviona.

Najveći broj svjetskih lidera su financijske i kreditne orgnizacije (preko 400), za njima su naftne kompanije (139).

Prva četiri mjesta zauzimaju kineske kompanije, i to četiri banke: kineska banka ICBC, Kineska građevinska banka, Kineska poljoprivredna banka i Banka Kine. Korejski "Samsung" zauzima, recimo, 18. mjesto, a Banka Amerike 23. poziciju.

Najbolje rangirana američka kompanija je "Berkshire Hathaway" na 5. mjestu.

Godišnji rejting 2000 najvećih kompanija časopis "Forbes" objavljuje poslednjih 12 godina. Rejting se izrađuje na temelju sljedećih kriterija: prodaja, profit, aktive i tržišna vrijednost. Ove godine u listu su ušle kompanije iz 61 zemlje, prenosi RBTH.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.