NavMenu

BiH podržala realizaciju ciljeva Energetske zajednice

Izvor: Biznis Petak, 08.05.2015. 11:43
Komentari
Podeli
Delegacija Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, podržala je u Briselu, tokom sastanka Odbora za industriju, istraživanje i energiju Evropskog parlamenta, realizaciju ciljeva Energetske zajednice u pravcu širenja jedinstvenog evropskog energetskog tržišta na zemlje Jugoistočne Evrope i druge zainteresovane zemlje, javlja Anadolu Agency (AA).

Delegaciju PSBiH koja je učestvovala na sastanku Odbora za industriju, istraživanje i energiju Evropskog parlamenta činili su zamjenik predsjedavajućeg Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Nikola Lovrinović i zamjenik predsjedavajućeg Komisije za spoljnu i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda PSBiH Sead Kadić

U ime naše delegacije, učesnike sastanka u Briselu pozdravio je gospodin Nikola Lovrinović koji je naglasio da Bosna i Hercegovina pruža podršku nastojanju da se u zemljama susjedima Evropske unije (EU) uspostavi isti pravni okvir u oblasti energetike kakav vlada u EU, što bi, kako je naveo, Bosni i Hercegovini obezbijedilo poziciju koja bi omogućila privlačenje većih stranih investicija i daleko veće iskorištavanje ogromnih potencijala koje BiH ima u oblasti energetike.

Članovi delegacije PSBiH podsjetili su i na činjenicu da od 1. juna ove godine na snagu stupa Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, kojim se uspostavlja područje slobodne trgovine EU sa BiH i podstiče regionalna saradnje, što je, kako su istakli, kompatibilno ciljevima Energetske zajednice.


Delegacija BiH podržala je i prijedlog prema kojem bi se uskoro osnovala Parlamentarna skupština Energetske zajednice, što bi, kako je rečeno na sastanku, dalo novu dimenziju radu te organizacije i omogućilo lakše usvajanje zakona iz oblasti energetike u parlamentima zemalja Energetske zajednice.

Sastanku u Briselu, osim BiH, učestvovale su i druge zemlje Zapadnog Balkana koje su potpisale sporazum sa Energetskom zajednicom, uključujući i Moldaviju i Ukrajinu.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.