NavMenu

U Briselu predstavljen Balkanski barometar Savjeta za regionalnu saradnju

Izvor: eKapija Četvrtak, 07.05.2015. 09:45
Komentari
Podeli

Održavanje "Dana regionalne saradnje" započelo je juče u Briselu prvim predstavljanjem Balkanskog barometra (BB), odnosno obimnog istraživanja koje obuhvata viđenja i mišljenja javnog i poslovnog mnjenja o glavnim privrednim i razvojnim pitanjima. Balkanski barometar je dio "alata" za praćenje napretka u primjeni strategije "Jugoistočna Evropa 2020" (JIE 2020).

Istraživanje u sklopu Balkanskog barometra je obuhvatilo 7.000 građana i 1.400 preduzeća iz sedam privreda jugoistočne Evrope, odnosno Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije. Balkanski poslovni barometar kao i Balkanski barometar javnog mnjenja za 2015. godinu, uključujući cjelokupne izvještaje, mogu se naći na internet stranici Savjeta za regionalnu saradnju http://www.rcc.int/seeds/results/2/balkan-opinion-barometar i http://www.rcc.int/seeds/results/3/balkan-business-barometar. Osnovni instrument za praćenje sprovođenja strategije Savjeta "Jugoistočna Evropa 2020", odnosno "Tabela razvoja jugoistočne Evrope (SEEDS)", biće na raspolaganju javnosti kasnije ovog mjeseca takođe na internet stranici ove organizacije www.rcc.int.

Jučerašnju seriju događaja otvorio je šef Predstavništva savezne države Baden-Virtemberg Johanes Jang (Johannes Jung) koji je rekao da "čak ni u bogatijim društvima nije lako podstaći regionalnu saradnju i učesnici trebaju dati sve od sebe da se slažu jedni s drugima". Gospodin Jang je izrazio opredjeljenost savezne države Baden-Virtemberg za razvoj zapadnog Balkana kroz "ulaganja, turizam i činjenicu da 15 procenata naših građana ima porodične korijene u regionu kojeg pokriva Savjet za regionalnu saradnju".

Profesor Vladimir Gligorov iz Instituta za međunarodne ekonomske studije iz Beča je predstavio neke od glavnih rezultata Balkanskog barometra: "Javnost kao i poslovna zajednica smatraju regionalnu saradnju osnovnim elementom napretka ka članstvu u Evropskoj uniji. Regionalna saradnja se, prema tome, vidi kao šansa, kao prilika".

- Nema mnogo promjena u mišljenjima građana kada se porede sa sličnim istraživanjima, kao što je Galupovo istraživanja "Balkan monitor" koje je posljednji put sprovedeno 2010. godine - rekao je Fabris du Kerkov (Fabrice de Kerchove) iz Fondacije kralja Boduena.

Koordinator za strategiju JIE 2020 u Savjetu za regionalnu saradnju Sanjin Arifagić je predstavio sistem za praćenje primjene strategije ove organizacije "Jugoistočna Evropa 2020". "Ovi su alati uglavnom namijenjeni donosiocima politika, ali ih mogu koristiti i građani ili privrednici iz regiona koji žele provjeriti gde se njihov mikro ili makrosvijet nalazi u poređenju sa drugima".

"Dan regionalne saradnje" predstavlja zajednički napor Savjeta za regionalnu saradnju, predstavništva savezne države Baden-Virtemberg u Evropskoj uniji i Evropskog fonda za Balkan.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.