Izvor: Nezavisne novine | Srijeda, 06.05.2015.| 15:06
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Odložena izgradnja Turskog toka

(Foto: gazprom.com)
Izgradnja dugo najavljivanog gasovoda Turski tok je odložena jer ruski "Gazprom" i turska državna kompanija "Botas" ne mogu da se definitivno dogovore.

Eksperti kažu da je do odustajanja od gasovoda koji je trebalo da bude zamjena za Južni tok došlo ne samo iz ekonomskih razloga, već i zbog zahlađenja odnosa između Ankare i Moskve poslije Putinovog nedavnog govora u Jerevanu, gdje je osudio genocid nad Jermenima koji je počinila turska vojska, piše B92.

Vijest koju su danas objavili ruski mediji bila je za mnoge iznenađujuća jer su donedavno predstavnici "Gazproma" i "Botasa" davali optimističke izjave. Navodno, pregovori su zaista bili blizu kompromisa i dogovora o popustu na cijenu gasa koju bi dobio "Botas" od ruskog partera. Ali, poslije mjesec i po razgovora, kompanije na kraju ipak nisu mogle da se dogovore kako će se primjenjivati formula o popustu koji bi dobili Turci.

Ruski mediji tvrde da "Gazprom" već ima gubitke. Brodovi koji bi trebalo da postavljaju cijevi na dno Crnog mora stoje u ruskim lukama, a Turci gube jer, umjesto da koriste popust na cijenu gasa, sada plaćaju gas sto dolara skuplje od prosječne evropske cijene. Sada Turci hiljadu kubika gasa plaćaju 370 USD.

Umjesto da se dogovori sa Moskvom, Ankara sve više kupuje tečni gas. U aprilu je Turska kupila od "Gazproma" 38% manje gasa nego lani u istom periodu.

Danas je u Moskvi objavljena vijest da se "Gazprom" sa privatnim turskim kompanijama, koje kupuju godišnje oko deset milijardi kubika gasa, dogovorio o popustu, pa će oni u drugom kvartalu hiljadu kubika plaćati 260 USD. Onima koji su već platili gas po višoj cijeni, "Gazprom" namjerava da vrati oko 300 mil USD.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.