NavMenu

Da li je RS spremna za novi model podsticaja - Potrebno utvrditi tačan broj grla i hektara

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 06.05.2015. 14:48
Komentari
Podeli
Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac smatra da novi model podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela do 2020. godine, koji predviđa sistem plaćanja po grlu i hektaru, neće moći da bude primjenjiv dok se ne uredi evidencija i tačan broj i grla i hektara.

Usorac je rekao da trenutna evidencija nije dobra, te kao primjer naveo to da Prnjavor ima duplo veću proizvodnju mlijeka od Bijeljine, a tri puta manji broj grla stoke.

- Prnjavor, gdje je registrovano 3.500 grla stoke, najveći je proizvođač mlijeka u Republici Srpskoj. Bijeljina je treća po proizvodnji, a ima 10.000 grla stoke - rekao je Usorac Srni.

On je ponovio da Srpska nije spremna za novi model, jer nema tačan broj hektara i grla, te da je, prema njegovoj procjeni, za obavljanje tog posla potrebno godinu i po do dvije.

Predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske Dragoja Dojčinović smatra da je novi sistem podsticaja bolji, jer bi svi proizvođači mogli ostvariti pravo na podsticaj.

- Sistemom podsticaja po jedinici proizvoda ne mogu svi ostvariti pravo na podsticaj, jer ne prodaju svi robu preko fakture zbog toga što imamo takve kupce i tržište u kojem ne žele svi da kupuju preko računa, a mi smo prinuđeni da prodamo proizvod bilo kakvom kupcu - istakao je Dojčinović.

On je rekao Srni da voćarima podsticaji ne znače ništa ukoliko ne budu 1.500 ili 2.000 KM po hektaru, jer je voćarska proizvodnja skupa i uloži se 12.000 KM po hektaru na godišnjem nivou.


Dojčinović je dodao da visina podsticaja treba da bude određena i po voćnim vrstama, s obzirom na to da ulaganja nisu ista.

- Zna se da se najviše ulaže u krušku, a najmanje u šljivu ili breskvu - naglasio je Dojčinović.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske nedavno su predstavili novi model podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela do 2020. godine kojim je predviđen sistem plaćanja po grlu i hektaru, a napušta se sistem podsticaja po jedinici proizvoda za otkupljene količine pojedinih proizvoda.

Novi model podsticaja nije uslovljen tipom i obimom proizvodnje i kao takav je usklađen sa evropskom politikom razvoja poljoprivrede i podsticaja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.