NavMenu

Kreće utopljavanje obrazovnih ustanova u USK - Posao vrijedan milion maraka

Izvor: biznis.ba Utorak, 05.05.2015. 08:20
Komentari
Podeli
Ugovore o podjeli troškova za provođenje mjera energetske efikasnosti javnih objekata Unsko-sanskog kantona u sklopu GED projekta potpisali su jučer u Bihaću Tahir Nuhić, ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona, te načelnici općina Bosanska Krupa, Sanski Most, Ključ, Cazin i Bužim s UNDP-om.

- Projektom je planirano da se šest javnih institucija u toku ove godine završi i utopli, čime bi se postigao rezultat smanjenja energetskih potreba zagrijavanja ili hlađenja, a direktno bi doprinijelo uštedama od oko 200.000 KM godišnje, što osigurava povrat investicija za pet godina. Osim toga, emisija CO2 smanjiti za 200 tona godišnje, čime će se postići značajno smanjenje efekta staklene bašte - objasnio je Siniša Rodić, projektni menadžer UNDP.

Energetski efikasni objekti će omogućiti da zime budu toplije za više od 3.000 učenika u JU OŠ "Druga osnovna škola" Bosanska Krupa, JU OŠ "5. oktobar" Sanski Most, JU SŠ "Srednja mješovita škola" Ključ, JU Dječije obdanište "Hasnija Omanović" Cazin i JU OŠ "Bužim" Bužim, te pacijente i osoblje JU "Dom zdravlja Velika Kladuša".


Investicija uvođenja energetske efikasnosti za ovih šest objekata ukupno vrijedi milion maraka, od čega općine učestvuju s 250.000 KM, Vlada USK s 250.000 KM i UNDP s 500.000 KM.

Ukupna vrijednost GED projekta, uključujući i finansijsku podršku Švedske, iznosi 10,7 mil EUR.

Projekat sufinansiraju UNDP, Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH i Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, kantoni i općine u BiH, saopćeno je iz UNDP-a.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.