Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 04.05.2015.| 11:51
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Treći festival stripa od 2. do 5. jula u Sarajevu

Sarajevo će početkom jula biti domaćin trećeg Festivala stripa. Obiljem sadržaja na nekoliko lokacija u gradu, ovom manifestacijom proslaviće se stvaralaštvo strip-crtača, te ukazati da Bosna i Hercegovina ima ljude koji se bave ovim tipom kreativnosti, iako se još uvijek svojim umijećem nisu nametnuli široj publici. Festival ima namjeru da i to ispravi, prenosi "Radio Slobodna Evropa".

Sve je počelo 2011. godine kada su entuzijasti pokrenuli Festival da bi pokazali ono čime se pasionirano bave - crtanjem stripa. Danas Stripiti comiXconnection dobija i značajniji međunarodni karakter. Od 2. do 5. jula, u saradnji sa Goethe institutom BiH, Umjetničkom galerijom BiH i Udruženjem Drugi ugao, Sarajevo će po treći put biti domaćin ovog kulturno-umjetničkog programa.

- Kada smo se registrovali 2011. željeli smo da napravimo dane stripa na nekom malo većem nivou i to nam se tako svidjelo da smo sljedeće godine odlučili da to pretvorimo u "Stripiti fest" i on je doživio svoju inkarnaciju 2012. godine. Imali smo reprizu 2013, a 2014. smo morali da ga stavimo na pauzu, iako je plan bio da taj festival bude na godišnjem nivou - kaže potpredsjednik Udruženja Emir Pašanović.

Početkom jula "Stripiti fest" ugostiće neke značajne strip crtače, pa i njemačkog umjetnika Ulija Oesterlea, kao i Ivan Pipal iz Hrvatske.

Ovogodišnji partner "Stripiti festivala" je i Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine. Izložbom koju će prirediti da traje tri sedmice, povezaće se sa festivalom. Drugim riječima, Galerija će u julu biti u znaku stripa i alternativne strip scene u BiH, kaže kustosica Maja Abdomerović.

Nekoliko je različitih segmenata ove međunarodne izložbe strip autora na kojoj, osim crtača iz BiH i zemalja susjedstva, učestvuju i Mađarska, te Rumunija.

Izložba je nesvakidašnja, jer poziva posjetioce da zajednički kreiraju strip, navodi Abdomerović:

- To je, ustvari, jedan sto sa papirom na koji svako može da interveniše. Također, postoji i jedan ugao, čitalački krug, gdje će posjetioci moći posuditi strip i na licu mjesta ga pročitati. Eto, čini se kao vrlo zgodna prilika da se ta strip scena poveže, zato i jeste ComiXconnection, da se predstavi javnosti, jednostavno da strip izađe iz sjene, iz nekog uskog kruga, da postane disciplina kojoj je mjesto u jednoj galeriji. Nadamo se velikom broju posjetilaca.

Proteklih godina strip kao umjetnost je dodatno promovisan u BiH Vjerovatno tome kumuje i sam "Stripiti fest". Mladi u BiH, uprkos mizernoj društvenoj podršci, ohrabreni su da crtaju stripove, pa makar i sebi za dušu, prenio je "Radio Slobodna Evropa".

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.