NavMenu

"Tesla" pokreće svijet baterijama

Izvor: Tanjug Ponedjeljak, 04.05.2015. 10:05
Komentari
Podeli

Direktor kompanije "Tesla" Elon Musk pokušava da iz temelja promijeni način na koji svijet koristi energiju u svojim domaćinstvima.

A to bi se postiglo tako što bi se koristili milioni malih postrojenja napravljenih od solarnih panela i baterija koji bi se nalazili na krovovima kuća i garaža.

Iako će "Tesla" napraviti bateriju "Powerwall" planiraju da je prodaju raznim drugim kompanijama. Lista partnera uključuje i "SolarCity" koju su osnovali Muskovi rođaci Lindon i Piter Riv, a čiji je on predsjednik i najveći akcionar.

Cijena električnih automobila počinje od 70.000 USD, pa baterije mogu biti preskupe za većinu potrošača. Predložena cijena baterija je od 3.000 do 3.500 USD u zavisnosti od kapaciteta, a to bi moglo da obeshrabri interesente, posebno kada je u pitanju proizvod koji ima ograničenu upotrebu.

- Ne verujem da će ovaj proizvod u početku biti interesantan prosječnom čovjeku - priznao je Piter Riv, ali i da očekuje da će potražnja biti dovoljna i da će se značajno povećati broj baterija u domovima.

Međutim, Musk je veoma ohrabren prvim odzivom i vjeruje da će "Tesla" i budući partneri uspjeti da prodaju dvije milijarde pakovanja baterija širom svijeta, što je otprilike isti broj kao i vozila na putevima.

Iako će biti potrebno dosta vremena da se sve to ostvari, u "Tesli" se nadaju da će početi isporuku prvog, ograničenog broja "Powerwall" baterija ovog ljeta u SAD prije nego što krenu na međunarodno tržište sljedeće godine.

Dugoročni plan je da se u svijetu smanji korišćenje energije iz fosilnih goriva, pošto se stvaranje mreže kućnih baterija može kontrolisati kao da su u pitanju elekrane i to bi privredi moglo da pomogne da obezbijedi dovoljno energije u ovo vrijeme velike potražnje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.