NavMenu

Nuklearni fizičar dr. Adrović posjetio Bosansku dolinu piramida

Izvor: eKapija Utorak, 26.06.2007. 13:54
Komentari
Podeli

Ugledni nuklearni fizičar prof.dr. Feriz Adrović sa svojim asistentom posjetio je Bosansku dolinu piramida. Izvršio je preliminarna mjerenja kamenih blokova na Bosanskoj piramidi Mjeseca, megalitnih blokova kamenog hrama Toprakalija u Gornjoj Vratnici i blokova pronađenih u podzemnom tunelskom kompleksu Ravne.

Profesor Adrović ima dugogodišnje iskustvo i napisane knjige iz oblasti optike, atomske i nuklearne fizike, metrologije, mehanike, termodinamike i elektromagnetizma. Učesnik je brojnih međunarodnih naučnih konferencija. Predaje na nekoliko univerziteta, saradnik je instituta u Vinči, a matični fakultet mu je Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Tuzli.

Prilikom svoje prve posjete arheološkim lokacijama profesor Adrović nije krio svoje oduševljenje viđenim. Istakao je da je ovo izvanredan projekt za Bosnu i Hercegovinu u kojem se mora pristupati multidisciplinarno. Kritikovao je kabinetske stručnjake koji se nisu pojavili na lokaciji, a neprestano neosnovano napadaju Fondaciju i žele da zaustave slobodu istraživanja. Obećao je sveobuhvatnu saradnju i vršenje niza uporednih analiza savremenim uređajima.

Preliminarna snimanja aparatom koji registruje zračenja gama spektrom su potvrdila da kameni blokovi na Toprakaliji nemaju prirodno porijeklo sa te lokacije!

Analizom blokova pronađenih u podzemnim hodnicima Ravne zaključeno je da njihovo porijeklo odgovara onom na Toprakaliji u Gornjoj Vratnici!

Drugim riječima, postoje elementi koji ukazuju na iste graditelje, istu tehnologiju i isto vrijeme gradnje!

Profesor Adrović je dao vrlo pohvalne ocjene o ovom projektu za Federalnu televiziju i najavio ponovni dolazak u Visoko, saopćeno je iz Fondacije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.