NavMenu

BiH povećala uvoz iz zemalja EFTA-e - Neispunjeni standardi koče izvoz domaćih proizvoda

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 30.04.2015. 09:21
Komentari
Podeli
BiH, od početka ove godine i stupanja na snagu Sporazuma o slobodnoj trgovini sa zemljama članicama Evropskog udruženja slobodne trgovine (EFTA), nije postigla pozitivan efekat izvoza u te zemlje, već je, naprotiv, samo povećala uvoz robe iz ovih zemalja, pokazuju zvanični podaci.

Time se očigledno nisu obistinile najave sa početka godine da je primjena Sporazuma o slobodnoj trgovini između BiH i EFTA velika šansa za izvoz BiH i da otvara nove mogućnosti za povećanje trgovine, jer je privrednici, po svemu sudeći, nisu prepoznali.

Naime, kada se uporede podaci Agencije za statistiku BiH za prvi kvartal ove i prošle godine, primjećuje se da je u 2015. godini izvoz BiH s ovim zemljama opao za čak 27%, dok je istovremeno uvoz porastao za 28,3%. Prema podacima ove agencije, za prva tri mjeseca ove godine BiH je u zemlje EFTA ostvarila ukupan izvoz u vrijednosti od 37,33 mil KM, dok je istovremeno ukupna vrijednost uvoza iz zemalja članica EFTA iznosila 28,37 mil KM. Posmatrano po zemljama članicama, BiH je u prvom kvartalu ove godine ostvarila ukupan izvoz na tržište Norveške od 3,64 mili KM, koji je veći za 2,9%, dok je ukupan uvoz bilježio 2,48 mil KM i veći je za 34,9%. BiH je na švajcarsko tržište izvezla robe i usluga u vrijednosti od 33,52 mil KM, što je manje za 29,4%, dok je istovremeno iz ove zemlje uvezla 25,62 mil KM, što čini porast za 29,4%. Takođe, BiH je ove godine s Islandom ostvarila izvoz od 1.000 KM, dok je istovremeno uvezla 217.000 KM robe i usluga. BiH je s Lihtenštajnom ostvarila izvoz od 158.000 KM, dok je istovremeno uvezla proizvoda u vrijednosti od 50.000 KM.

Nemanja Vasić, predsjednik Spoljnotrgovinske komore (STK) BiH, rekao je da je BiH sa EFTA u istom položaju kao i sa EU, jer su isti uslovi koji se moraju ostvariti, kako bi izvozili na ta tržišta.

- Uvijek se vraćamo na isto kada je u pitanju izvoz, a to je priča o standardima, koje BiH ne ispunjava, zatim priča o laboratorijama, koje nisu izgrađene na prelazima - kazao je Vasić i dodao da je poznata činjenica da Švajcarska uvozi više od 50% prehrambenih proizvoda.

Kako je istakao, to je šansa za BiH, koja je ostvarljiva tek kada se ispune uslovi za izvoz tih proizvoda u EU.

- Mi nemamo carinske barijere za izvoz mlijeka, ali ne ispunjavamo uslove i standarde koje oni traže, i tu nastaje problem, kako za izvoz u EU, tako i za izvoz u zemlje EFTA - istakao je on.

Vasić ocjenjuje da se primjenom Sporazuma o slobodnoj trgovini između BiH i EFTA od početka ove godine ništa novo nije desilo, osim odluke kada je u pitanju izvoz, dok EFTA pri uvozu u BiH koristi sve prednosti sporazuma, a to je mogućnost izvoza u BiH bez barijera.


- Ista priča će se desiti i sa EU ako ukinu carinska ograničenja, koja Hrvatska traži i lobira u EU da se od 1. januara ukinu sve barijere i imaćemo situaciju za sve proizvode, kao za one koji nisu imali carinu - rekao je Vasić.

Kako kaže, BiH je u prošloj godini, izvezla 5 mil KM sireva, a uvezla 55 mil KM, zato što nema carine na sireve.

- Takvu sudbinu će doživjeti svi proizvodi ako se ukinu carine, jer mi nismo sposobni da izvozimo svoje proizvode. Država nije omogućila kontrole koje je nametnula EU, a isto tako i zemlje EFTA - istakao je on.

Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS, rekao je da se u spoljnotrgovinskoj razmjeni sa EFTA, u suštini radi o malim iznosima.

- Međutim, ovaj trend pokazuje da su preduzeća koja dolaze iz zemalja EFTA iskoristila svoje prednosti iz potpisanog sporazuma, dok to sa druge strane očito domaća preduzeća nisu učinila - rekao je Blagojević.

Zbog toga je, kako kaže, u narednom periodu, kada budemo imali malo kompletniju sliku ukupne spoljnotrgovisnke razmjene sa zemljama EFTA, neophodno analizirati strukturu proizvoda koji dolaze iz EFTA.

- Takođe, neophodno je i da vidimo koje su to sve naše mogućnosti na tržištima ovih zemalja, kako bismo mogli više pažnje posvetiti tim tržištima i izvozu naših proizvoda - kazao je Blagojević.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.