NavMenu

Šećkanović: Moramo uvesti red i smanjiti broj uvoznika goriva u BiH

Izvor: Poslovni dnevnik Utorak, 26.06.2007. 11:52
Komentari
Podeli

Ministar prometa i komunikacija u Vladi Federacije BiH Nail Šećkanović najavio je kako će Federacija BiH do 2009. godine u gradnju i obnovu cesta, željeznica, zračnih luka i za gradnju Luke u Neumu uložiti više od 250 miliona EUR. Šećkanović je najavio i uvođenje više reda na tržištu goriva tako što će biti smanjen broj uvoznika tog energenta. Najavio je i kako će najmanje polovica goriva u BiH biti dopremana željezničkim prometom. Šećkanović je rekao kako interresorna grupa iz njegova ministarstva te Ministartva energetike i Ministarstva trgovine priprema propise za smanjenje broja uvoznika goriva, a taj prijedlog treba odobriti Konkurencijsko vijeće BiH. Uskoro će se mijenjati status Međunarodne zračne luke Butmir, BH pošte i BH telekoma, rekao je ministar prometa i komunikacija F BiH. Nakon toga bit će imenovani novi članovi nadzornih odbora u tim poduzećima te izabrani novi menadžeri. Šećkanović je rekao kako je gradnja autoceste na koridoru 5C za F BiH prioritet. Direkcija za autoceste F BiH upravljat će gradnjom autoceste i gradnjom autoceste Tuzla - Orašje i brze ceste Lašva - Travnik - Donji Vakuf, rekao je Šećkanović.

"Ta će institucija upravljati i obnovom magistralne ceste od Tuzle do Sarajeva, a za to je potrebno gotovo 140 miliona EUR", rekao je ministar prometa i komunikacija F BiH. Nakon toga planirana je i gradnja magistralne ceste od Stoca do Neuma preko teritorija BiH te magistralne ceste Bihać - Bosanska Krupa, mostarske zaoobilaznice. Obnova željezničkog promata planirana je kroz zaduživanje, a prvo će se obnavaljati željeznička prometnica od Sarajeva do juga, odnosno do granice s Hrvatskom te od Sarajeva prema sjeveru do Save. Obnova tih prometnica planirana je, kako kaže Šećkanović, do 2015. godine. Planirana je i obnova Unske željezničke pruge te željezničke prometnice od Doboja preko Tuzle do Zvornika te od Brčkog preko Tuzle do Banovića. "EBRD je spreman financirati izradu studije izvodljivosti za opremanje zračne luke kod Tuzle i zračne luke Ortiješ kod Mostara, a vjerovatno i zračne luke Mahovljani kod Banje Luke", rekao je Šećkanović. Kao jedan od najvažnijih prioriteta Vlade F BiH Šećkanović je naveo gradnju luke u Neumu. Rekao je kako je moguće iz proračuna F BiH izdvojiti oko 2,5 miliona EUR u sljedeće tri godine za početak gradnje luke u Neumu, a tražit će se i krediti. U izradi je pomorska studija luke u Neumu koja treba potvrditi ima li opravdanja za njenu gradnju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.