NavMenu

Rizik stopira kreditiranje privrede - Banke se baziraju na javni sektor i stanovništvo

Izvor: Glas Srpske Srijeda, 29.04.2015. 16:00
Komentari
Podeli
Godišnjim rastom plasiranih kredita od 2,9% banke u BiH bazirale su se na javni i sektor stanovništva, dok je kreditiranje privrede usljed povećanog rizika i manjka profitabilnih projekata ostalo u drugom planu.

Komercijalne banke plasirale su domaćim sektorima u 2014. godini 16,888 mlrd KM kredita, što je za 482,8 miliona, odnosno 2,9% više u odnosu na 2013. godinu u kojoj je vrijednost kredita dostigla 16,405 mlrd KM.

Privrednom sektoru plasirano je 48,8% ukupnih kredita, odnosno 8,237 mlrd KM, što je za 112,7 miliona ili 1,4% manje u odnosu na vrijednost iz 2013. godine, podaci su Centralne banke BiH.

Domaća privreda je trenutno u stend-baj položaju zbog visoke stope nenaplativih kredita pa se banke pozicioniraju na sektor stanovništva kroz sitne potrošačke kredite, a značaj u portfoliju daju javnom sektoru kroz kupovinu obveznica i kreditiranje preduzeća.

Ekonomista Goran Radivojac smatra da je privredni sektor izuzetno rizičan zbog visoke stope nenaplativih kredita pa ne čudi što se u situaciji kada privreda vapi za novčanom injekcijom na računima obaveznih rezervi nalazi višak od oko 2,5 mlrd KM neangažovanog novca.

- Kapital je "plašljiv", odnosno mala je stopa prihvatljivih projekata koji bi bankama mogli biti profitabilni - kaže Radivojac i naglašava da rizik ima presudan uticaj na plasman sredstava.


Stanovništvo BiH se tokom 2014. godine zadužilo 400,8 mil KM više u odnosu na 2013. godinu, a ukupna vrijednost kredita fizičkim licima iznosila je 7,466 mlrd KM.

Povećana je i kreditna aktivnost svih nivoa vlada u BiH koje su se lani zadužile za 1,101 mlrd KM, što na godišnjem nivou predstavlja povećanje zaduženosti za 198,4 mil KM ili 21,9%.

- Zaduživanje radi isplata plata i penzija je izuzetno loše jer generiše rast domaće potrošnje zasnovane na uvozu pa se na taj način samo stimuliše proizvodnja naših spoljnotrgovinskih partnera - kaže Radivojac.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.