Izvor: Klix | Srijeda, 29.04.2015.| 10:09
Izdvojite članak Odštampajte vijest

"Google" ulaže 150 mil EUR u evropsko novinarstvo

"Google" planira uložiti 150 mil EUR u unapređenje odnosa s evropskim medijskim kućama i već nailazi na pozitivne reakcije, objavila je u utorak ta multinacionalna tehnološka kompanija.

Novac će se distribuirati u iduće tri godine i biti namijenjen promociji digitalnog novinarstva. Osam medijskih kuća zasad je uključeno u projekt: njemački "Frankfurter Allgemeine Zeitung" i "Die Zeit", britanski "The Guardian" i "Financial Times", španski "El Pais", francuski "Les Echo", talijanska "La Stampa" i holandska mreža NRC, javljaju agencije.

"Google" planira i osnivanje radne skupine Digital News Initiative kojom će izravno razgovarati s predstavnicima medija. Njihova razmišljanja mogla bi dovesti do toga da "Google" promijeni vlastite proizvode poput portala "Google News".

Inicijativa je otvorena i drugim medijima i bilo koji od njih može se prijaviti za korištenje novca iz "Google"-ove fondacije za inovacije, uključujući portale i startap medijske kompanije.

Prije ove objave "Google" i evropske medijske kompanije međusobno su se kritizirale. U nekoliko zemalja došlo je do rasprave o načinima na koji "Google" objavljuje sadržaje drugih medija na "Google News"-u i u "Google"-ovoj pretrazi.

Mnogi mediji u Njemačkoj, primjerice, tražili su da im "Google" plati za to što objavljuje dijelove njihovih tekstova.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.