Izvor: Nezavisne novine | Srijeda, 29.04.2015.| 16:03
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Zaduženost Rafinerije nafte u Brodu tri puta veća od kapitala

Rafinerija nafte Brod je u prošloj godini iskazala neto gubitak od 25,3 mil KM, dok je akumulirani gubitak ovog preduzeća na kraju prošle godine iznosio 526,8 mil KM.

Pored toga, zaključno sa 31. decembrom prošle godine, kratkoročne obaveze Rafinerije nafte Brod veće su od njene obrtne imovine za oko 39 mil KM, a neto zaduženost je više od tri puta veća od kapitala.

Na sve ovo skrenuta je pažnja od strane revizorske kuće "Deloitte", koja je izvršila reviziju nekonsolidovanih finansijskih izvještaja, za koje je dato mišljenje s rezervom.

- Sposobnost Društva da nastavi poslovanje u skladu s načelom stalnosti poslovanja zavisi od kontinuirane finansijske podrške matičnog društva. Kao što je objelodanjeno u napomeni, matično društvo "OAO Neftegazova Inovaciona Korporacia" iz Moskve, se obavezalo da pruži finansijsku podršku Društvu za period od 12 mjeseci od datuma prilaganja nekonsolidovanih finansijskih izvještaja - navedeno je u ovom revizorskom izvještaju.

U obrazloženju za davanje mišljenja s rezervom revizori su naveli da Rafinerija nafte u Brodu nije izvršila detaljnu analizu obezvređenja vrijednosti svoje stalne imovine, kako se to zahtijeva po Međunarodnom računovodstvenom standardu.

- Na osnovu prezentovane dokumentacije nismo bili u mogućnosti da se uvjerimo u nadoknadivu vrijednost stalne imovine iskazane u nekonsolidovanom bilansu stanja Društva na dan 31. decembar 2014. godine - istaknuto je, između ostalog, u izvještaju nezavisnog revizora.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.