NavMenu

Termoizolaciono rješenje za sva godišnja doba

Izvor: eKapija Utorak, 28.04.2015. 10:04
Komentari
Podeli
"Knauf Insulation" je kompanija sa više od 30 godina iskustva u industriji izolacionih materijala. Za čitaoce "eKapije", prenosimo savjete ove renomirane kompanije u vezi sa termoizolacijom za sva godišnja doba.

Adekvatno termoizolaciono rješenje koje će zadovoljiti i ljetni i zimski režim boravka u potkrovlju je prije svega kombinacija različitih materijala kao termoizolacije (recimo staklena i kamena mineralna vuna), ali i odgovarajuće folije koje čine čitav ovaj sklop energetski efikasnim. Takođe, bitna je debljina ugrađene izolacije. Neophodno je ugraditi između 26 i 30 cm termoizolacije, a za efikasnost ovakvog sistema bitno je napraviti kvalitetan izbor materijala, ako želimo da u istom trenutku riješimo kako zimski, tako i ljetni režim korišćenja potkrovlja.

Energetska efikasnost podrazumjeva zapravo da obezbijedimo da prostor u kome boravimo troši što manje energije na najefikasniji način, a da to ne bude nauštrb komfora. To prije svega podrazumjeva da prostor mora biti dobro termički izolovan, kako energija za grijanje i hlađenje ne bi "curila" kroz neizolovani krov, jer se tako može protraćiti i do 35% energije.

Danas su na cijeni prirodni izolacioni materijali, pa prevashodno treba razmisliti o ugradnji termoizolacionih materijala vlaknaste strukture, mineralnog (prirodnog) porijekla: kamene mineralne vune, staklene mineralne vune, kombinacije staklene i kamene mineralne vune.

Četiri elementa za idealnu termoizolaciju:

1. Kamena mineralna vuna

Kamena mineralna vuna je prirodni vlaknasti materijal, a pored termoizolacionog svojstva, ona je i zvučni izolator. Pruža i zaštitu od požara, jer je otporna na vatru, što je čini izuzetnim multifunkcionalnim materijalom. Kamena mineralna vuna se stavlja u prostor između rogova, jer ima osjetno veću gustinu nego staklena, pa iz tog razloga mnogo efikasnije blokira prolazak hladnoće i toplote u potkrovlje, što je posebno važno ljeti, iako to mnogi zaboravljaju.

2. Staklena mineralna vuna

(Foto: knaufinsulation.rs)
Staklena mineralna vuna je takođe prirodni materijal, sa sličnim svojstvima kao kamena mineralna vuna, samo manje gustine, pa je, osim za upotrebu u potkrovlju, pogodna i za pregradne zidove. Staklena mineralna vuna se stavlja ispod nivoa rogova – idealna je kao dodatni sloj termoizolacije kojim ćemo efikasno dostići traženu "Umax" vrijednost. Vuna je braon boje, što je postignuto proizvodnjom od materija isključivo prirodnog porijekla. Zbog toga je upravo ovakva vuna idealna za postavljanje u djelu ka unutrašnjem prostoru, jer predstavlja svojevrsni filter unutrašnjeg vazduha u prostoriji.


3. Krovne folije

One su veoma bitan dio konstrukcije, jer zajedno sa mineralnim vunama obezbeđuju dugovečnost ove konstrukcije. Posebno treba voditi računa o vrsti folija i imati u vidu sljedeće:

1) paropropusna – vodonepropusna folija se ugrađuje ispod krovnog pokrivača i njena funkcija je da spreči prodor kiše i snega u unutrašnjost konstrukcije, a sa druge strane, da omogući višak vodene pare da nesmetano izađe iz unutrašnjosti ka spolja.

2) parna brana se ugrađuje sa donje, toplije strane izolacije, tj. nakon staklene mineralne vune ka unutrašnjosti. Njena funkcija je da omogući kontrolisani prolazak vodene pare iz unutrašnjosti ka sloju izolacionog materijala i ka spolja. Kod folija je, pored odabira vrste folije, presudan i dobar kvalitet, jer samo kvalitetna folija na pravilan način štiti cijeli sistem.

4. Završna obrada sa unutrašnje strane

Najpraktičniji način "zatvaranja" termoizolacionog sistema je suvomontažni zid sa potrebnom podkontrukcijom. Benefiti ovog sistema su povećan komfor i konstantna temperatura u prostoru tokom cijelog dana, smanjeni računi za grijanje zimi, smanjeni računi za struju utrošenu na hlađenje ljeti. Ovakav sistem podrazumjeva veće inicijalno ulaganje, ali je korist višestruka. Period povraćaja investicije je obično oko 4 do 5 godina, nakon čega termoizolacija potkrovlja štedi za vas.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.