NavMenu

Bez poskupljenja cestarine u FBiH

Izvor: Oslobođenje Ponedjeljak, 27.04.2015. 13:30
Komentari
Podeli
(Foto: Jpautoceste.ba)
Direktor JP "Autoceste Federacije BiH" Ensad Karić izjavio je danas da neće doći do poskupljenja cestarina u narednom periodu te da će to preduzeće preuzeti na sebe teret plaćanja PDV-a.

On je istakao da JP "Autoceste FBiH" nije planiralo povećanje naplate cestarine te da je to osnovni razlog za takav njihov stav.

- Građani su dugo čekali na autocestu i trebaju biti u mogućnosti da je koriste - rekao je Karić.

Pojasnio je da je konačna odluka o visini cestarine za naredni period na Vladi FBiH te da će s premijerom i resornim ministrom biti održan sastanak u srijedu.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH je 21. aprila donijela rješenje kojim je JP "Autoceste FBiH" upisano u jedinstveni registar obveznika indirektnih poreza po osnovu PDV-a.

Karić je naglasio da će preuzimanjem plaćanja PDV-a dobit JP "Autoceste FBiH" na godišnjem nivou biti umanjena za oko 5 mil KM.

Precizirao je da ovim cijena cestarine ostaje oko 10 feninga po kilometru što je najniža cijena u regiji.

Karić je naveo da im je iz UIO BiH obrazloženo da je razlog za takvu odluku što "Autoceste FBiH" imaju prihod veći od 50.000 KM i što su "Autoputevi RS" uvedeni u sistem PDV-a.

Rekao je da su u februaru 2011. godine, kada je osnovano JP "Autoceste FBiH", od UIO BiH pismeno tražili odgovor da li su njihovi prihodi oporezivi te da im je tada rečeno da ne podliježu obavezi plaćanja PDV-a, kao i da će uložiti žalbu na Rješenje UIO BiH, a ako ona bude odbijena retroaktivno tražiti povrat PDV-a po osnovu svojih ranijih ulaganja. Karić je pojasnio da postoji Zakon o porezu na dodatnu vrijednost po kojem ih je UIO BiH prvo oslobodio plaćanja PDV-a a sada obavezao na njegovo plaćanje, i nije želio komentirati eventualno postojanje političkih motiva za takvu odluku.


Dodao je da nastavak izgradnje autoceste neće biti doveden u pitanje i da se ovih dana privodi kraju tenderska procedura za poddionice Počitelj - Međugorje, te za drugi lot na dionici Zenica jug - Zenica sjever, čija izgradnja bi trebala početi na ljeto ove godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.