Izvor: biznis.ba | Nedjelja, 26.04.2015.| 11:20
Izdvojite članak Odštampajte vijest

USK ulaže milion maraka u utopljavanje sedam objekata

Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona (USK) u narednom periodu prioritet će dati projektima energetske efikasnosti, za šta će u ovoj godini biti uložena značajna sredstva.

- Moram reći da mi ove godine krećemo s utopljavanjem sedam novih objekata, gdje ćemo uložiti, zajedno s Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) i općinama oko milion maraka - izjavio je za Fenu Tahir Nuhić, ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK.

Ministar ističe da su se odlučili za ovu oblast, jer je u njoj vrlo brzo moguće ostvariti povrat sredstava, koja se mogu koristiti u druge namjene, a time ostvariti značajne uštede, što je prioritet Vlade USK-a.

- Mi trenutno trošimo nekih 8,7 mil KM u zagrijavanje prostorija objekata, koji su u nadležnosti Kantona i pitanje je da li ih zagrijemo na neku određenu mjeru da su zadovoljni krajnji korisnici - pojasnio je Nuhić.

Objekti u kojima će se vršiti utopljavanja su iz sektora školstva, a za njih su se odlučili, po riječima Nuhića, zbog senzibilnosti prema učenicima i polaznicima vrtića, dok će sličnim projektima u narednom periodu biti obuhvaćeni i drugi objekti u nadležnosti Kantona.

Podsjećanja radi, u ovoj godini projektom je obuhvaćen i Dom zdravlja u Velikoj Kladuši, za koji je nedavno potpisan ugovor, a i ostali će ići u tom pravcu, dok su neke od tih zdravstvenih ustanova utopljavanje objekata već završile u ranijem periodu.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.