NavMenu

Ishrana ili aktivnost - Šta je važnije za dobru liniju?

Izvor: RTRS Nedjelja, 26.04.2015. 10:47
Komentari
Podeli

(Foto: Aleksandar Parezanović)
Za mršavljenje je mnogo bitnija pravilna ishrana, od fizičke aktivnosti, kažu ljekari.

Nema sumnje da je fizička aktivnost korisna u smanjivanju rizika od srčanih bolesti, demencije i drugih stanja, ali stručnjaci kažu da ona ne mora obavezno dovesti do mršavljenja.

- U posljednjih 30 godina broj gojaznih se drastično povećao. Za to je direktno kriv izvor i količina kalorija koje ljudi unose - stoji u radu objavljenom u "British Journal of Sports Medicine".

Ljekari kažu da je za mršavljenje potrebno izbjegavati ishranu baziranu na šećerima i ugljenim hidratima, a obogatiti je masnoćama i proteinima. Takođe, oni koji se bave rekreacijom i profesionalni sportisti trebalo bi dodatno da povedu računa o tome da u ishrani imaju dovoljno masnoća, pošto su "masti idealno gorivo za većinu vježbi".

Autori tvrde da je "samo moćan lobi prehrambene industrije" doveo do toga da se fizička aktivnost promoviše kao sredstvo za mršavljenje. Međutim, mnogi drugi ljekari i naučnici ih opovrgavaju.

Profesorka Suzan Džeb koja predaje Ishranu i zdravlje populacije na Oksfordu, kaže:

- Autori nisu primijetili da postoje brojne studije koje dokazuju da je program mršavljenja koji kombinuje ishranu i fizičku aktivnost najuspješniji put ka regulisanju tjelesne mase.

S njom se slaže i Ketrin Kolins iz Britanske dijetetske asocijacije koja smatra da autori nisu zasnovali studiju na "kompletnim dokazima".


Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Energija, Saobraćaj, Finansije

Na prodaju potraživanja Kompanije Dušanić iz Prnjavora

Stečajni upravnik Kompanije Dušanić iz Prnjavora oglasio je prodaju potraživanja i preuzimanje vođenja i finansiranja stečajnog dužnika. Kako se navodi u oglasu, ukupna vrijednost potraživanja po predmetima koji se vode u Osnovnom sudu u Banjaluci iznose 1.573.219 KM. Imovina stečajnog dužnika prodaje se "u paketu" kao jedna cjelina. Početna cijena iznosi 786.609 KM što čini polovinu ukupne vrijednosti potraživanja u oba predmeta i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.