NavMenu

Privrednici bude svijest građana - Domaće firme pokrenule kampanju promocije proizvoda iz BiH

Izvor: eKapija Nedjelja, 26.04.2015. 23:03
Komentari
Podeli

(Foto: Ivana Vuksa)
Svaki građanin BiH kupovinom domaćih proizvoda direktno ulaže u kvalitetnije zdravstvene usluge, naprednije obrazovanje, stvara uslove za otvaranje novih radnih mjesta. Udruženje "Kupujmo i koristimo domaće" zajedno sa 30 istaknutih firmi iz BiH započinje ključnju kampanju za buđenje svijesti kod građana. Kampanja "Upalimo svjetlo u BiH" poziv je na zajedničku akciju domaćih gospodarstvenika. Kupovinom stranih proizvoda finansiramo privredu susjednih i drugih zemalja, a uskraćujemo razvoj i upošljavanje domaćih kapaciteta, saopštila ja TV1.

Građani BiH trebaju postati sve više svjesni važnosti konzumiranja domaćih proizvoda. Slikovito prikazano, kad kupimo domaći proizvod u vrijednosti od 10 KM, i do 8 KM ostaje u BiH, a kad kupimo proizvod iz uvoza u vrijednosti 10 KM, onda u BiH ostaju okvirno samo 2 KM.

Kampanjom "Upalimo svjetlo" koja će trajati dva mjeseca, cilj je poboljšati prodaju domaćih proizvoda i svijest građana o kupovini domaćih proizvoda dovesti do zavidnog nivoa.

- Više od 20 firmi i to vodećih firmi u BiH su se uključile u ovaj projekt, kampanja nosi naziv "Upalimo svjetlo" zaista želimo da kroz kampanju probudimo svijest naših građana da odsad gledaju da kupuju domaće proizvode, koriste usluge domaćih firmi, jer je to najbrži način da osjetimo ekonomski napredak. Ono što posebno raduje da su u ovaj projekt uključene firme koje su bukvalno jedna drugoj konkurencija, iz uslužnih djelatnosti, javna preuduzeća - izjavio je Admir Kapo, predsjednik udruženja "Kupujmo i koristimo domaće".

Naime, kupovinom domaćih proizvoda i usluga pomažemo otvaranju novih radnih mjesta, i obratno, kupovinom inostranih proizvoda zatvaramo tu mogućnost. Da bi se probudila svijest građana, potrošača, potrebno je imati dobru ponudu proizvoda po tržnim centrima, ostvariti postotak od 50%, stvoriti intenzivne kampanje i ostvariti zavidan broj firmi koje sudjeluju u akcijama. A upravo kampanja "Upalimo svjetlo" je zasigurno dobar početak.

- Svijest potrošača u BiH se popravlja u tom smislu, posljednjih godina imamo evidentan porast vrijednosti domaćih brendova, to znači da je pozicija na policama poboljšana, međutim to je još uvijek nedovoljno, prema svim istraživanjima još uvijek domaći brendovi nisu adekvantno zastupljeni na domaćem tržištu. Vispak se uključio u ovu kampanju i zapravo je samo nastavio ono što već godinama radi, promovira domaće - izjavio je Adis Hasaković, direktor korporativnih komunikacija "AS group".

- Kada radimo neka istraživanja, kad radimo upitnike, ispitujemo građane o domaćim proizvodima, međutim kad dođemo na kasu i pogledamo što se nalazi u korpama, vidimo da se nalazi tu veliki broj ino proizvoda, možda je u pitanju neuključenost, to ostaje na nama da još dokučimo. Svijest građana oko domaćih proizvoda je veoma niska - naveo je Nedžad Biberović, marketing menadžer firme "Akova Impex".

Iz Udruženja su istakli da je ključno u procesu buđenja svijesti uključiti 4 najbitnija faktora – privredu, politiku, medije i građane. Od organa vlasti se očekuje potrebna potpora, saopštila je TV1.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.