Izvor: seebiz.eu | Nedjelja, 26.04.2015.| 10:55
Izdvojite članak Odštampajte vijest

"Elektroprivreda Srbije" kupuje "Elektroprivredu RS" i EPCG?

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je rekao da "Elektroprivreda Srbije" neće biti privatizovana, već će pokušati da kupi elektroprivredna preduzeća u Republici Srpskoj i Crnoj Gori. Najavio je i da će se, možda, udružiti sa njima.

- Želim da najavim da mi imamo drugačije planove za EPS. Ne želimo da ga prodajemo i ne želimo da ga privatizujemo. Želimo da proširimo svoj uticaj, da razgovaramo sa Republikom Srpskom i Crnom Gorom - rekao je Vučić.

Ministarstvo energetike analizira koliko bi ovaj potez, zaista, bio dobar.

- Analiza će biti gotova za nekoliko mjeseci. Vrijednost tog posla ogleda se u tome što bi EPS postao ozbiljan igrač u regionu. Sada prvo moramo da uradimo reorganizaciju u saradnji sa MMF-om, kako bi se ostvarile uštede i kako bi EPS mogao da se osloni na sopstvene prihode - rekao je ministar Aleksandar Antić.

I hrvatski ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak ima slične ambicije. Već je nekoliko puta najavljeno da bi HEP trebao postati regionalni igrač preuzimanjem kompanija u zemljama bivše Jugoslavije. No, osim tih općenitih najava, ništa konkretno nismo mogli čuti.

DODIK: "Elektroprivreda RS" nije na prodaju

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da nije donesena nijedna odluka o prodaji "Elektroprivrede Republike Srpske". Dodik je istakao da, što se tiče odluka Narodne skupštine Republike Srpske i opredeljenja političkih partija koje čine većinu u njoj, "Elektroprivreda Republike Srpske" nije na prodaju.

- Ono što sam razumio iz izjave predsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića jeste da on misli da treba zajedno sarađivati i mi nismo protiv toga da se razvojna funkcija objedini i da se na jednom mjestu vodi razvoj za obje elektroprivrede, obezbijedi finansijska podrška za nove projekte ili da se zajednički dogovori o uspostavljanju jedinstvenog tržišta - rekao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu.

On smatra da bi možda bilo najbolje da bude uspostavljena nova berza električne energije u regionu.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.