NavMenu

"Triglav" kupio "Krajina Kopaonik"

Izvor: Nezavisne novine Subota, 23.06.2007. 12:52
Komentari
Podeli

Slovenačko "Triglav osiguranje" kupilo je većinski paket akcija banjalučkog osiguravajućeg društva "Krajina Kopaonik" za milion EUR, čime će kompanija iz Ljubljane proširiti poslovanje na cijelu BiH.

Kupoprodajni ugovor u Ljubljani su potpisali Andrej Kocič i Borut Eržen predsjednik i član Uprave "Triglav osiguranja", te Zoran Kalinić, direktor i većinski vlasnik "Krajina Kopaonik osiguranja".

Ovim je nastavljen proces ukrupnjavanja tržišta osiguranja u RS, nakon što je srbijansko "Dunav osiguranje" preuzelo banjalučko "Kosig Dunav osiguranje".

Kalinić je izjavio da bi "Triglav" u "Krajina Kopaonik" trebalo da unese još tri miliona EUR kapitala za obezbjeđenje depozita za sve vidove osiguranja predviđene novim zakonom, čime će banjalučko društvo od početka iduće godine u paletu usluga uvrstiti životno osiguranje.

"Ako zakonom bude omogućeno uvešće se i penziono i zdravstevno osiguranje. Ovo je dobar posao koji će omogućiti sigurnost klijentima", ocijenio je Kalinić.

Glavni motiv transakcije, prema Kalinićevim riječima, bilo je prilagođavanje "Krajina Kopaonika" novim restriktivnijim zakonskim uslovima koji neminovno dovode do ukrupnjavanja tržišta osiguranja u BiH, ali i regionu.

"Ovim smo dali svoj doprinos tom procesu koji će dovesti do razvoja tržišta i povoljnije ponude za građane", naglasio je Kalinić.

"Triglav osiguranje" je saopštilo da će "Krajina Kopaonik" postati član njihove grupacije u kojoj je već i njihova osiguravajuća kuća iz Sarajeva.

Slovenci ovom akvizicijom planiraju da sadašnjih 6,7 % tržišnog udjela u BiH povećaju na najmanje 10 %, čime bi, kako navode, ispunili strateški cilj da do 2008. godine postanu najveća osiguravajuća grupacija na području jugoistočne Evrope.

"Triglav osiguranje" od prošle godine upravlja srbijanskim "Kopaonik osiguranjem", nedavno su preuzeli makedonsko osiguranje "Vardar", te mjere još nekoliko kompanija u regionu.

"Krajina Kopaonik", koji posluje na teritoriji RS, u prošloj godini je ostvarilo oko 6,8 miliona KM premije, čime je imalo 6 % tržišnog učešća. Posjeduje dobro razvijenu prodajnu mrežu sa deset predstavništava kojima pokrivaju kompletno tržište.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.