NavMenu

Sarajevski taksisti protiv dolaska kompanije "Uber" u BiH

Izvor: Klix Četvrtak, 23.04.2015. 14:10
Komentari
Podeli
(Foto: uber.com)
Nakon najave da američka kompanija "Uber" dolazi u Hrvatsku i Srbiju pitanje je kada bi "Uber" mogao doći i u našu zemlju. Mobilna aplikacija i usluga prijevoza u jednom nikako ne odgovara taksi prijevoznicima.

"Uber" je mobilna aplikacija kojom možete naručiti prijevoz. Na osnovu te narudžbe neko će vas prevesti i vi ćete mu platiti naknadu putem te iste aplikacije. "Uber" nudi i uslugu "Uber Taxi". To je usluga gdje putem aplikacije naručujete i plaćate vožnju taksi prijevozniku koji ima ugovor s "Uber"-om.

Članovi "Sarajevotaxija" su odlučnog stava da ne dozvole dolazak "Uber"-a u Sarajevo, ali i Bosnu i Hercegovinu. Enver Suljagić, predsjednik Udruženja "Sarajevotaxi" nam je rekao da konstantno prate situaciju vezanu za poslovanje "Uber"-a u zemljama Evrope.

- Neke zemlje su zabranile "Uber" jer se na taj način pruža nelegalan taksi prijevoz. Reagovat ćemo kod institucija vlasti da Vijeće ministara na nivou države donese odluku o zabrani početka rada "Uber"-a, kao što su to uradile mnoge evropske zemlje - rekao je Suljagić za Klix.ba.

Smatra da je način rada "Uber"-a izmakao kontroli jer bi svako mogao biti vozač, ali i korisnik usluga.

- Mi ćemo, kao poreski obveznici i legalni prijevoznici, pokušati ukazati na problem, a vlasti trebaju reagovati kako bi zaštitile poreske obveznike kako je to uradila Njemačka ili Belgija. U Francuskoj su bili protesti zbog dolaska "Uber"-a. U Hrvatskoj su prije godinu dana najavili dolazak na tržište, a hrvatske vlasti su već reagovale i donijet će zabranu za "Uber" - rekao nam je predsjednik Udruženja "Sarajevotaxi".

Veća udruženja taksi prijevoznika u regionu su najavila da će uskoro održati sastanak na regionalnom nivou povodom najave dolaska "Uber"-a. Suljagić nam je kazao da imaju kontakte sa partnerima u regionu kako bi se sastali u cilju pronalaženja načina i formiranja zajedničkog stava prema vlastima da bi našli adekvatno rješenje za sprečavanje dolaska "Uber"-a u BiH.

Vozač "Sarajevotaksija" rekao je "Klix"-u kako smatra da "Uber" neće uskoro doći u našu zemlju.

- Za to je potrebno mnogo vremena. Starije kolege i ne znaju šta je "Uber", ali mislim da bar za 10 godina neće biti dostupno u Sarajevu. Tada ćemo razmišljati o problemima koje bi "Uber" donio taksistima - rekao nam je vozač "Sarajevotaksija".


Koji su zakonski okviri i da li "Uber" može poslovati prema trenutno važećim zakonima u Kantonu Sarajevo, "Klix" je pitao ministra saobraćaja KS Muju Fišu, ali do trenutka objavljivanja teksta, nisu dobili odgovore.

"Uber" mijenja način na koji se svijet kreće. Spajajući vozače i putnike putem aplikacija, čine gradove dostupnijima, otvaraju nove mogućnosti za putnike i nove poslovne prilike za vozače. Od osnivanja 2009. godine, "Uber" se ubrzano širi i spaja ljude i gradove širom svijeta. Vozila i vozači se prilagođavaju tačno propisanim standardima.

Prema pisanju "Washington Post"-a, prosječna primanja "Uber"-ovog vozača koji radi 40 sati sedmično u Njujorku iznose oko 90.000 USD godišnje, a u San Franciscu oko 75.000 USD. S druge strane, prosječna primanja njujorškog taksiste iznose oko 30.000 USD godišnje, što znači da "Uber"-ovi vozači zarađuju čak tri puta više.

Podsjećamo, nakon Bukurešta, Beča i Varšave, "Uber" bi uskoro mogao otvoriti podružnice u Zagrebu, Beogradu i ostatku regije. Ovu vijest je objavila "Netokracija" koja organizuje "OMGcommerce" 4. maja u Zagrebu kada će biti izneseno više detalja o "Uber"-u u regiji. "Uber" posluje u 200 gradova u 55 zemalja širom svijeta.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.