NavMenu

Balkanske zemlje bi trebalo da objedine turističku ponudu

Izvor: Tanjug Četvrtak, 23.04.2015. 08:17
Komentari
Podeli
Zemlje regiona, Srbija, Hrvatska, BiH, Crna Gora, Makedonija i Albanija, ubuduće bi trebalo da na prekookeanskim tržištima nastupaju sa zajedničkom turističkom ponudom, dogovorili su se učesnici sastanka ekspertske grupe za turizam jugoistočne Evrope u srijedu (22. aprila 2015. godine).

Koja će to tržišta biti još nije odlučeno, ali je izvjesno da će biti napravljena zajednička turistička brošura koja će objediniti turističku ponudu zemalja regiona, naglasili su učesnici na sastanku koji je organizovala Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Prema riječima šefa sektora za investiranje u jugoistočnu Evropu u OECD-u, Alana Paića, turisti sa dalekih prekookeanskih tržišta kada dođu u ovaj region obično ne posjete samo jednu zemlju, pa je neophodno da zemlje naprave zajedničke programe putovanja za turiste koji dolaze iz nama dalekih zemalja.

On je, na konferenciji za medije, koja je uslijedila nakon sastanka, naglasio da će se ekspertska grupa ubuduće pozabaviti i programima edukacije i osposobljavanja zaposlenih, jer je nakon opsežnih analiza utvrđeno da je nedostatak vještina jedan od ključnih nedostataka u sektoru turizma.

Direktorka Turističke organizacije Srbije Gordana Plamenac istakla je da su TOS, udruženje HORES kao i resorno ministarstvo pokazali veliki interes za saradnju na ovim projektima.

Ona je ukazala, da je ovaj sastanak okupio predstavnike privatnog i javnog sektora, nevladinih organizacija kao i međunarodnih organizacija. Prema njenom mišljenju, realizacijom dogovorenog, pored benefita za sektor turizma, otvoriće se prostor i za nove investicije kao i priliku da svoju ponudu kombinujemo sa zemljama u regionu.

Plamenac je podsjetila da i sada postoji saradnja pojedinih zemalja u ovom domenu, pa tako Slovenija i Hrvatska zajednički već nastupaju na nekim prekomorskim tržištima, Srbija i Crna Gora na tržištima Kine, Azerbejdžana i u Dubaiju, dok Makedonija i Albanija pripremaju zajedničke nastupe na pojedinim međunarodnim sajmovima.

Predstavnica Savjeta za regionalnu saradnju, Dragana Đurica naglasila je sektor turizma jedan od onih gdje su zemlje regiona spremne za saradnju i gdje, uprkos tome što su jedna drugoj konkurencija, nalaze interes da naprave zajedničku ponudu.

Ona je istakla da će saradnja u oblasti turizma imati pozitivnog uticaja i na mnoge druge segmente regionalne saradnje, kao što je povećanje izvoza i investicija, promovisanje kulture, unapređenje javnih usluga.

Teme sastanka bile su - prevazilaženje poteškoća u sektoru turizma, razvijanje turističkih segmenata visoke vrijednosti i unapređenje saradnje u oblasti turizma u jugoistočnoj Evropi.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.