Izvor: Fena | Četvrtak, 21.06.2007.| 13:49
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Svečano otvoreni biblioteka i klub IDC-a Sarajevo

Ambasadori u Bosni i Hercegovini, Matthew Rycroft iz Velike Britanije i Jan Braathu iz Kraljevine Norveške, svečano su 20. juna 2007. godine otvorili novoformiranu biblioteku i klub Istraživačko-dokumentacionog centra u Sarajevu, nezavisne, neprofitne i nevladine institucije koja istražuje i sakuplja dokumente, činjenice i informacije o genocidu, ratnim zločinima i svim oblicima kršenja ljudskih prava bez obzira kojoj etničkoj, socijalnoj, religijskoj i rasnoj skupini žrtve pripadaju.

IDC posjeduje veliki broj dokumenata, video i audio zapisa, knjiga, časopisa i fotografija. Tu svakodnevno dolazi veliki broj studenata na postdiplomskim studijama koji su u potrazi za relevantnim informacijama, zbog čega je institucija odlučila otvoriti bibioteku u kojoj će svi zainteresirani moći pronaći literaturu iz domena ljudskih prava, tranzicione pravde, prevencije konflikta i sl.

Biblioteka će biti mjesto okupljanja mladih istraživača, razmjene iskustava i mjesto za organiziranje debata i drugih skupova.

Klub i biblioteka će služiti kao relevantni izvori u obrazovanju, debatama i istraživanjima kao izvor historijskih podataka. Bit će spojeni s arhivom i bazom podataka IDC-a i sličnim bibliotekama širom svijeta“, kazao je na svečanosti ambasador Rycroft.

Direktor IDC-a Sarajevo Mirsad Tokača naglasio je da će se trenutnim knjižnim fondom u novootvorenoj biblioteci služiti mladi ljudi, studenti, postdiplomci, doktoranti i svi građani BiH. Kasnije će u tom centru biti pohranjeno ukupno 5.000 knjiga.

Tokača je ambasadorima Rycroftu i Braathu uručio počasne članske kartice IDC-a.

Finansijska sredstva za rekonstrukciju prostora u kojem su smješteni biblioteka i klub osigurali su Vlada Velike Britanije i Ministarstvo vanjskih poslova Norveške. Nabavku knjiga podržali su i UNDP te Charles Stewart Mott foundation.

Biblioteka i klub IDC-a se nalaze u ulici Dubrovačka br. 2 u Sarajevu

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.