NavMenu

Konkurs za izgradnju Pelješkog mosta sredinom ljeta

Izvor: eKapija Srijeda, 22.04.2015. 15:18
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Marija Kambiać)Ilustracija
Ministar prometa Hrvatske Siniša Hajdaš Dončić izjavio je u utorak kako očekuje da bi "Hrvatske ceste" mogle sredinom ljeta raspisati konkurs za izgradnju Pelješkog mosta, a da bi ugovor mogao biti potpisan već krajem ove godine, prenio je portal "Sarajevo construction".

- Postoje strogo utvrđena pravila i strogo utvrđen vremenski tok pripreme kompletne dokumentacije za aplikaciju za izgradnju povezivanja hrvatskog juga zajedno s pristupnim cestama. Sukladno natječaju, studija izvodivosti treba biti gotova do kraja petog mjeseca. Nakon toga, uz reviziju samog projekta i reviziju studije utjecaja na okoliš, za koju vjerujemo da će biti gotova sredinom ljeta, više nema nikakvih prepreka da Hrvatske ceste ne raspišu natječaj za izgradnju. U idealnim uvjetima možemo govoriti o koncu ove godine za potpisivanje ugovora, pod pretpostavkom da natječaj prođe bez žalbi - izjavio je Hajdaš Dončić na marginama konferencije o poslovanju trgovačkih društava u državnom portfelju.

Dodao je da procijenjena ukupna vrijednost izgradnje Pelješkog mosta zajedno s pristupnim cestama oko 220 mil EUR ali da će u konačnici cijena biti utvrđena javnim konkursom.


- Dakle, to može biti i manje ili oko te cijene - kazao je ministar.

Naglasio je da sada predstoji dokazivanje, lobiranje i borba za iznose sufinanciranja iz EU fondova.

- Po mom sudu, to ne može biti manje od 50%, no očekujemo da će biti blizu 85% - rekao je Hajdaš Dončić, istaknuvši da će se natječaj raspisati, dok će se konačna odluka o sufinasiranju čekati, prenio je "Sarajevo construction".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.