NavMenu

Uskoro povećanje cijena cestarine u FBiH

Izvor: Klix Srijeda, 22.04.2015. 15:17
Komentari
Podeli
(Foto: Aleksandar Parezanović)
Od danas je izvjesno da će cijene cestarine u Federaciji Bosne i Hercegovine biti više zbog uključenja "Autocesta FBiH" u sistem PDV-a.

U Banjoj Luci je danas održan sastanak direktora "Autocesta Federacije BiH" Ensada Karića i direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH Mire Džakule, gdje je Kariću uručeno rješenje o upisu javnog preduzeća u registar poreskih obveznika po osnovu PDV-a.

- Nažalost, ovo će se najviše odraziti na krajnje korisnike, jer PDV neko mora platiti. S obzirom na to da je određivanje cijena cestarine u nadležnosti Vlade Federacije BiH, mi ćemo rješenje uputiti nadležnom ministarstvu i Vladi da zauzmu zvanični stav, a tek onda ćemo imati više informacija za javnost - rekao je Karić za Klix.ba.

On je istakao da "Autoceste FBiH" nikada nisu planirale poskupljenje i da je preduzeće generalno protiv povećanja cijena cestarine.


- Krajnji korisnici će tako imati u novoj cijeni sadržan i PDV. Rješenje uzima u obzir čitav mjesec april i mi smo od danas faktički u sistemu PDV-a, a cijene će se korigovati tek kada Vlada donese odluku usljed novih okolnosti - zaključio je Karić.

Ovaj potez nove državne vlasti odrazit će se i na gradnju, odnosno brzinu gradnje novih kilometara autoceste s obzirom na to da se dobit preduzeća raspoređivala na nove projekt.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.