NavMenu

Ekonomija BiH bilježi blagi rast - Program reformi do 2017. godine sadrži "ambicioznu fiskalnu strategiju"

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 22.04.2015. 08:49
Komentari
Podeli
Ekonomija BiH proteklih godina doživjela je rast, mada je industrijska proizvodnja nešto opala, navedeno je u ocjeni Evropske komisije o stanju ekonomija zemalja kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo u EU.

Napomenuli su da su sve zemlje dostavile programe ekonomskih reformi za period 2015 - 2017, ocjenjujući ih realnim, ostvarivim i optimističnim, zbog povoljnih parametara koji se odnose na rast ekonomije, dobro odmjerenu fiskalnu konsolidaciju budžeta i nisku inflaciju koja prevladava u cijeloj zoni.

Kao najozbiljnija slaba tačka zapadnobalkanskih ekonomija i dalje je navedena ranjivost na spoljne nestabilnosti, koje u velikoj mjeri utiču na rast izvoza, što se značajno odražava na ekonomiju.

Iako su niske cijene dobre za potrošače, posebno one slabije kupovne moći, ističe se da je deflacija uzrokovana pritiskom na cijene zbog pojeftinjenja energije i slabije potražnje.

Program ekonomskih reformi koji je dostavila BiH sadrži "ambicioznu fiskalnu strategiju" s ciljem smanjenja javne potrošnje za 6,5% do 2017. godine, kada bi budžeti trebalo da budu gotovo izbalansirani sa deficitom ne većim od 0,6% bruto društvenog proizvoda.

Rastu ekonomije, BiH prema ocjeni Evropske komisije, najviše su doprinijeli oporavak od poplava i rast potrošnje, ali, kako smo već napomenuli, zabrinjava pad industrijske proizvodnje koja je krajem prošle godine ušla u negativnu zonu.

- Negativni trendovi nastavljeni su i početkom 2015. godine na minus 0,7% u januaru i februaru. Rasli su administrativna podrška i transportni sektor sa 11, odnosno 7,4%, a proizvodnja i rudarstvo najviše su pali - navedeno je u izvještaju.

I plate su pale, mada je napomenuto da je najveći faktor za takve trendove uvođenje solidarnog poreza za stradale u prošlogodišnjim poplavama.

Što se tiče deflatornih trendova koji BiH prate već nekoliko godina, istaknuto je da su vlasti u BiH te negativne pojave uspjele zaustaviti, ali samo djelimično tokom novembra i decembra nakon povećanja akciza na duvan i pivo.

- Negativni deflacioni trendovi ponovo su se vratili zbog daljeg pada cijena prehrambenih proizvoda i tekstilnih proizvoda - istakli su u Evropskoj komisiji.


Goran Radivojac, profesor Ekonomskog fakulteta u Banjoj Luci, ističe da su deflacioni trendovi očekivani jer se stanovništvo suzdržava od potrošnje za koju smatra da u tom trenutku nije neophodna. On podsjeća da je deflacija samo na prvi pogled pozitivna jer dolazi do smanjenja cijena, napominjući da pad cijena dovodi do smanjenja proizvodnje, čime se urušava ekonomija. Rekao je da je inflacija do 7% prihvatljiva i poželjna jer stimuliše ekonomski rast.

U dijelu koji se odnosi na plan fiskalne konsolidacije do 2017, Radivojac ocjenjuje nerealnim da do tada uspijemo uravnotežiti budžet, navodeći primjer Hrvatske, koja je u EU i u neuporedivo boljoj situaciji od BiH, ali budžet još nije uspjela uravnotežiti.

Uvjeren je da BiH ove godine neće moći izbjeći Međunarodni monetarni fond.

- Ono što će nam MMF ponuditi po principu "uzmi ili ostavi" će biti drastično. Mi to sad moramo, više nema izbjegavanja. Očekujem vrlo žestoke i eksplicitne i nepopularne zahtjeve MMF-a koji se odnose na radno zakonodavstvo, otpuštanje u javnom sektoru, smanjenje penzija, redefinisanje odnosa u javnom sektoru. Svi ćemo biti pogođeni, i to teško - ocijenio je on.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.