Izvor: Capital | Utorak, 21.04.2015.| 15:06
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Privrednici savskog sliva zajedno do novca iz EU

Prednosti udruživanja privrednika u regionu su lakši pristup sredstvima Evropske unije za projekte i zajednički izlazak na druga tržišta, smatraju predstavnici 17 privrednih komora iz Srbije, BiH, Slovenije i Hrvatske.

Predsjednik Županijske komore Sisak Boris Mesarić rekao je da su tržišta u slivu rijeke Save veoma mala i zasićena, pa se privrednici sa ovih područja moraju udruživati da bi izašli na druga tržišta.

- Saradnja komora nije usmjerena na to da prodajemo jedni drugima, nego da se povežemo i da komparativne prednosti jedne komore povežemo sa drugim i izađemo na treća tržišta, jer izvoz nema alternativu za sva naša područja - rekao je Mesarić novinarima u Banjoj Luci pred početak foruma predsjednika privrednih komora Ekonomske regije u slivu rijeke Save.

On je dodao da su Slovenija i Hrvatska članice Evropske unije, te da je veoma važna saradnja sa BiH i Srbijom, koje su na evropskom putu, jer EU preferira regionalnu saradnju i mnogi projekti mogu "proći" ako su povezane regije, a ne države.

Predsjednik banjalučke Područne privredne komore Goran Račić ocijenio je da 17 privrednih komora iz sliva rijeke Save predstavljaju veliko tržište, veliki broj preduzeća i radnika.

- U Ekonomskoj regiji u slivu rijeke Save zastupljene su sve vrste industrijske djelatnosti, od poljoprivrede do prerađivačke - rekao je Račić i napomenuo da banjalučka Privredna komora čini 60% ekonomije Republike Srpske.

Privrednici su konstatovali da je pitanje energije jedno od ključnih pitanja, jer je veliki njen uticaj na privredu i proizvod.

Račić je rekao da privrednici iz Srpske ne odobravaju najavljeno poskupljenje električne energije, jer je cijena struje u Srpskoj znatno konkurentna prednost u odnosu na region.

- Imamo zainteresovane investitore i cijena struje je bila ključna u donošenju odluke za investiranje - naglasio je Račić i zaključio da Srpska trenutno ima nižu cijenu struje od 15 do čak 50 odsto u nekim regionima.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.