NavMenu

Zatvoreni fondovi biće transformisani u otvorene - Održana javna rasprava o Zakonu o investicionim fondovima RS

Izvor: eKapija Utorak, 21.04.2015. 10:17
Komentari
Podeli
Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o investicionim fondovima Republike Srpske zatvoreni fondovi biće transformisani u otvorene, čime će biti poboljšana situacija na tržištu kapitala, rečeno je juče u Banjoj Luci na javnoj raspravi o ovim zakonskim rješenjima, saopšteno je na zvaničnom sajtu Privredne komore RS.

Predsjednik Udruženja akcionara investicionih fondova Republike Srpske Siniša Božić istakao je da je zakonskim rješenjima predviđeno da bude uplaćivana provizija u odnosu na tržišnu vrijednost, a ne kao do sada na knjigovodstvenu.

- Time će se bolje upravljati imovinom akcionara. Važno je što će novim zakonskim rješenjima Komisija za hartije od vrijednosti dobiti veće nadležnosti u kontroli poslovanja investicionih fondova - rekao je novinarima Božić, nakon javne rasprave.

On kaže da će zakonskim rješenjima biti spriječen odliv kapitala građana Republike Srpske ka privatnom sektoru.

U Banjoj Luci je prekjuče održana i javna rasprava o Nacrtu zakona o obaveznim osiguranjima u saobraćaju, kojim se kao novina uvodi postepena liberalizacija cijena obaveznog osiguranja od odgovornosti za vozila.

Predsjednik Udruženja osiguravajućih društava Republike Srpske Milomir Durmić naglasio je da je zakonskim rješenjima potrebno definisati da rok za primjenu tarifa i premija bude pet godina i da ga kontroliše Agencija za osiguranje.


- Nadam se da će do konačne verzije zakona ovaj naš prijedlog biti usvojen. Velikih primjedbi na ponuđena zakonska rješenja nemamo, jer smo učestvovali u njihovoj izradi - rekao je Durmić.

Pomoćnik ministra finansija Republike Srpske Snježna Rudić kaže da ova dva zakonska rješenja čine set finansijskih zakona koje je utvrdila Vlada Srpske, te da je njihov cilj uređenje oblasti koje tretiraju.

Ona je napomenula da će neke od kvalitetnih sugestija sa javnih rasprava biti ugrađene u konačnu verziju navedenih zakonskih rješenja.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.