Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 20.04.2015.| 14:12
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Tim Hercegovaca iz Beograda pobijedio na konkursu za uređenje kompleksa Crkvine u Trebinju

Pogled ka brdu Crkvina
Pogled ka brdu Crkvina (Foto: Aleksandar Parezanović)
Rad grupe mladih arhitekata iz Beograda, od kojih je većina porijeklom iz Hercegovine, proglašen je za najbolji na međunarodnom konkursu za idejno arhitektonsko-urbanističko rješenje uređenja šire zone kompleksa manastira Hercegovačka Gračanica u Trebinju, prenosi portal "Trebinje danas".

Pobjednički tim čine Vladimir Parežanin, te Peđa Parović, Vedran Spaić, Đorđe Mandrapa i Filip Mikić.

Dekan Arhitektonskog fakulteta u Beogradu Vladan Đokić, koji je i član žirija, istakao je da su svi autori diplomirali na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu i da je njihov rad, za razliku od ostalih, bio specifičan zbog toga što ima savremen pristup i stav u tretiranju ovog kompleksa.

- Vrlo rijetko, kada je riječ o pravoslavnim hramovima i njihovom okruženju, imamo priliku da se prihvate savremeni radovi - rekao je Đokić novinarima u Trebinju.

On je istakao da je vrlo pozitivan stav Njegovog preosveštenstva vladike zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija i igumana manastira Tvrdoš Save koji su podržali taj savremeni koncept koji pokušava da ujedini ono što je tradicionalno u neke savremene tokove budućnosti.

- Ovo će biti izuzetna prilika da se, uz postojeći manastirski kompleks, pojavi jedan novi mali grad, koji će sa svojim brojnim sadržajima da se uklopi u ovaj ambijent i neće biti isključivo namijenjen samo za vjernike, već će ujediniti čitavu populaciju Trebinja i brojne goste koji će dolaziti u posjetu - kaže Đokić.

On je istakao da projekat nije megalomanski i da je vrlo racionalan i izvodljiv, te da se lako može realizovati.

- Uvijek će biti potrebne neke korekcije u odnosu na rješenje koje je dato, ali to je jedan od načina da se cijeli prostor uredi, racionalizuje i urbanizuje kao jedan mali grad, koji će već sagrađene objekte sakralne arhitekture povezati sa novim objektima u jedinstvenu cjelinu - naglasio je Đokić.

Režiser Emir Kusturica, koji je i član žirija, istakao je da će realizacijom ovog projekta Trebinje postati jedinstven grad ne samo u Republici Srpskoj, nego i u svijetu.

- Ovdje bi trebalo da sve zgrade, koje su u nizu i zatvaraju te male trgove, vitalizuju taj kompleks i da ne budu samo plijen turista, nego i života Trebinja - rekao je Kusturica, napominjući da je ovo vrlo zgodno vrijeme da se parametrima srednjeg vijeka i ranijih perioda zadaje duh sadašnjeg vremena.

Panorama Trebinja sa Crkvine
Panorama Trebinja sa Crkvine (Foto: Vedrana Džudža)
Kusturica je istakao da je tajna ovog poduhvata u tome što na ovakvom prostoru može da se realizuje ideja novog grada, ističući da je ipak veliko pitanje kako da se postojeće stanje razvije u novi grad, jer tek treba da se definiše karakter tih kuća koje su sklopljene i raspoređene.

On je napomenuo da će se za ovaj poduhvat, s obzirom da je riječ o dobroj ideji i planovima, naći novac, dodajući da misli će za godinu dana početi radovi, a da će Crkva odrediti na koji način i pod kojima uslovima će se graditi kompleks.

Kusturica kaže da će, kao i uvijek, nastojati da pomogne dobrim idejama i da će učestvovati u svemu što je vezano za rekonstrukciju.

- Želimo da napravimo ono što nam imperije ranije nisu dozvoljavale i da to izgleda kao da je postojao jedan kontinuitet - istakao je Kusturica, dodajući da su u istoriji postojali prekidi, a da je Trebinje rijetko mjesto koje ima kontinuitet i svoj profil.

Na međunarodni konkurs koji je raspisala Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska pristiglo je 25 radova, a najbolje je birao žiri sastavljen od eminentnih stručnjaka iz oblasti arhitekture i drugih profila.

Cilj konkursa bio je bolje fizičko, funkcionalno i oblikovno povezivanje prostora Hercegovačke Gračanice sa urbanim jezgrom Trebinja, te oživljavanje lokacije i uvođenje novih sadržaja kako duhovnih, tako i kulturnih i turističko-ugostiteljskih.

Na prostoru kompleksa planirana je izgradnja hotela sa 70 ležaja, restoranom, zatvorenim bazenom, saunom i spa-centrom, hostela sa 120 ležaja, više stambeno-poslovnih i prostora za administraciju i upravu, te multifunkcionalnog objekta edukativne namjene, za smještaj škole, fakulteta, akademije ili instituta.

Otvoreni prostori kompleksa biće arhitektonski uređeni trgovima i pješačkim stazama, zelenim površinama, drvoredima, cvijećnjacima, fontanama i spomenicima, a planirana je i izgradnja potrebne infrastrukture za posjetioce, kao što su parkinzi i javni toalet.

Najbolja rješenja biće nagrađena sa po 9.000 KM za prvo, 5.000 KM za drugo, 3.000 KM za treće mjesto, te dva otkupa sa 1.500 KM, prenosi "Trebinje danas".


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.