NavMenu

Doboj - Certifikati drugoj grupi DEZA/GTZ konsultanata za mala i srednja preduzeća

Izvor: biznis.ba Srijeda, 20.06.2007. 13:35
Komentari
Podeli

U Doboju je 19. juna 2007. održana svečana dodjela certifikata druge grupe konsultanata za mala i srednja preduzeća, saradnika DEZA/GTZ-a u okviru projekta "Promocija malih i srednjih preduzeća u sjevernoj BiH", koji zajednički finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC,DEZA) i Njemačka tehnička kooperacija (GTZ), navodi se u saopćenju.

Projekat "Promocija malih i srednjih preduzeća u sjevernoj BiH" počeo je u januaru 2003. godine i trajat će do kraja 2007.

Cilj Projekta je poboljšanje konkurentnosti preduzeća, otvaranje novih radnih mjesta, razvoj samoodrživih lokalnih struktura za podršku malim i srednjim preduzećima i kvalifikovanje konsultanata koji će unaprijediti poslovanje preduzeća.

U okviru realizacije ciljeva ovog projekta u septembru 2006. počela je, a u junu 2007. završena obuka 22 konsultanta druge generacije za dobijanje DEZA/GTZ certifikata sa kojom su konsultatni osposobljeni da kroz intenzivnu saradnju sa preduzećem doprinesu poboljšanju njegovog poslovanja.

"Raduje nas činjenica da konsultanti obje generacije već aktivno djeluju na tržištu, a skoro 90 posto firmi, koje koriste njihove usluge, otvorile su nova radna mjesta što je vrlo ubjedljiv rezultat obuke", rekao je GTZ program menadžer Wulf H. Goretzky.

Prošle godine uspješno je okončana obuka prve generacije DEZA/GTZ konsultanata zahvaljujući kojoj je oblast malog i srednjeg preduzetništva u BiH postala bogatija za 24 certifikovana konsultanta koji su u 2006. godini radili sa više od 80 preduzeća.

Predavanja i treninzi dokazanih evropskih i domaćih sručnjaka značajno su unaprijedili znanje i kvalifikacije lokalnih konsultanata, a s druge strane poslu konsiltanata na ovim prostorima konačno su dali mjesto koje zaslužuju.

DEZA/GTZ Fond za razvojni konsalting za mala i srednja preduzeća pokriva troškove angažovanja lokalnih konsultanata do iznosa od 50 posto ukupnih troškova.

Pravo korišćenja sredstava Fonda imaju preduzeća/preduzetnici iz sjeverne BiH koja su u većinskom domaćem vlasništvu i imaju do 250 zaposlenih radnika.

Ova sredstva namijenjena su preduzećima iz sektora metal, drvo/namještaj, tekstil/odjeća i koža/obuća, koji angažiraju nekog od konsultanata.

Od početka projekta, na razne načine podržano je 135 preduzeća i zanatskih radnji, te 47 start up preduzetnika.

Podržana preduzeća invenstirala su oko 34 miliona konvertibilnih maraka i otvorila 1.020 novih radnih mjesta, a uglavnom se radilo o 75 posto malih preduzeća koja zapošljavaju između 10 i 50 radnika, saopćeno je iz Finansijsko Ekonomsko Razvojno Informativnog Servisa (FERIS).

Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Saobraćaj

Vlada RS nije odustala od gradnje aerodroma u Trebinju - U toku izrada glavnog projekta za građevinsku dozvolu

Vlada Srpske nije odustala od gradnje aerodroma u Trebinju, zemljište na kojem će biti izgrađen je deminirano, a u toku je izrada glavnog projekta za građevinsku dozvolu. Poručeno je to iz Ministarstva saobraćaja i veza RS u odgovoru na poslaničko pitanje Đorđa Vučinića iz Liste za pravdu i red koji je tražio odgovore kada će konačno početi gradnja trebinjskog aerodroma. Iz resornog ministra su prvo podsjetili da je još u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.