Izvor: eKapija | Subota, 18.04.2015.| 13:28
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Knjiga "Najbolje vinarije ex-YU" predstavljena u Beogradu

Knjiga "Najbolje vinarije ex-Yu" predstavljena je u petak, 17. aprila u Beogradu. Riječ je o jedinstvenom regionalnom projektu, u kome je tim magazina "Wine Style" prikazao selekciju najboljih vinarija iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije, sa idejom da prikaže bogatstvo ovdašnje vinske scene.

Ova luksuzna publikacija se sastoji od priča o izabranim vinarijama, propraćenih sa gotovo 200 ekskluzivnih fotografija koje dočaravaju raznovrsni kolorit i specifičnosti vinskog svijeta sa ovih prostora. Knjiga sadrži i intervjue sa vlasnicima vinarija i proizvođačima, kao i stručne opise najboljih vina.

- U odnosu na prethodno izdanje, u ovih pet godina primetan je ogroman pomak u smislu kvaliteta vina. Region bivše Jugoslavije karakteriše izuzetno široka lepeza stilova vina, što ga čini prilično atraktivnim. Takođe, sve veća pažnja poklanja se lokalnim sortama, što je u današnjim uslovima na globalnom tržištu veliki adut - rekao je Milorad Cilić, jedan od najkompetentnijih enologa i autor stručnih opisa vina u knjizi.

O publikaciji je govorio i Aleksandar Duković, urednik i jedan od autora:

- Publikacija "Najbolje vinarije ex-YU" nije rezultat nikakve ideologije, politike ili emocija, već čiste logike i tržišnog pristupa. Činjenica je da mnogi proizvođači vina iz svake od ovih šest zemalja gravitiraju ka tržištima u okruženju i zato ovaj region možemo da posmatramo kao jedno zajedničko tržište. Ovaj projekat je naročito važan u smislu promocije prostora bivše Jugoslavije kao značajnog vinskog regiona u svjetskim okvirima, a najlakši način da se svaka od ovih zemalja pozicionira kao ozbiljan igrač, jeste upravo zajednički nastup.

Knjiga "Najbolje vinarije ex-YU" predstavljena je uz prisustvo brojnih vinara iz regiona, čije su vinarije predstavljene u knjizi, a među kojima su: Božidar Aleksandrović (vinarija Aleksandrović, Topola, Srbija), Mato Violić (Matuško vinarija, Pelješac, Hrvatska), Andro Tomić (Vinarija Tomić, Hvar, Hrvatska), Stojan Ščurek (Vinarija Ščurek, Goriška brda, Slovenija).


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.