Izvor: Capital | Petak, 17.04.2015.| 15:27
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Veletržnica Beograd velika šansa za proizvode iz RS

(Foto: I. Vukša)
Za poljoprivredne proizvođače iz Republike Srpske najveći regionalni veletržni centar u Beogradu omogućio je popust od 50 odsto da bi plasirali robu na tržištu Srbije, a preko nje i u druge zemlje regiona.

Direktor Veletržnice Beograd Nataša Putnik najavila je danas da će poljoprivrednicima iz Srpske po subvencionisanim cijenama biti ustupljeno 20 mjesta za trgovinu u Beogradu.

Na sastanku, koji je održan u Privrednoj komori Bijeljine, Putnikova je rekla da je ovo dio ranijeg dogovora sa Ministarstvom trgovine i turizma Republike Srpske o unapređenju prometa i ekonomske saradnje Srbije i Republike Srpske.

Pomoćnik ministra za trgovinu Srpske Dušanka Tegeltija rekla je novinarima da je riječ o velikoj šansi za domaće poljoprivredne proizvođače da se preko Veletržinice Beograd njihovi proizvodi nađu na policama u svim zemljama regiona.

- Ministarstvo podržava i istrajno radi na promociji i brendiranju domaćih proizvoda, i ovo je jedna od prilika da oni budu dostupni i na tržištu regiona - ocijenila je Tegeltija.

Direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović je na sastanku istakao da je njihova aktivnost usredsređena na podsticanje i jačanje ekonomske saradnje Republike Srpske i Srbije, a jedan od prioriteta je podsticanje izvoza.

- Pokušavamo da domaćim poljoprivrednicima omogućimo povratak na beogradsku pijacu gdje su bili prisutni prije rata - rekao je Cicović i pohvalio pogodnosti koje za proizvođače voća i povrća iz Republike Srpske obezbjeđuje Veletržnica Beograd.

Potpredsjednik Udruženja povrtara Republike Srpske Rade Jovićević rekao je novinarima da je Beograd do rata bio glavno tržište proizvođača povrća iz Semberije koji uglavnom i rade povrće za pijacu, a mnogo manje za industriju.

On se nada da će ova šansa omogućiti uspješan povratak domaćih poljoprivrednika na veliko tržište Srbije, a preko nje i u zemlje regiona.

Predsjednik Privrednog savjeta Bijeljine Đorđe Slavinjak pohvalio je najavljene olakšice i izrazio nadu da će se nastaviti sa rušenjem barijera u plasmanu robe između Republike Srpske i Srbije, da bi se omogućilo što manje zadržavanje na carini, sa manje analiza i troškova.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.