NavMenu

Kemal Čaušević: Budžet bi bio kraći za 720 mil KM ukoliko se sadašnja stopa PDV-a zamijeni sa stopom od pet% za određene vrste robe

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 20.06.2007. 09:19
Komentari
Podeli

Država bi ostajala svake godine bez 720 miliona KM ukoliko bi sadašna stopa PDV-a od 17% bila zamijenjena sa stopom od pet% za određene vrste robe.

Ovo je juče (19.06.2007.) u Banjaluci saopštio Kemal Čaušević, direktor Uprave za indirektno oporezivanje, nakon što je Uprava, po nalogu Nikole Špirića, predsjedavajućeg Savjeta ministara, sačinila računicu o efektima eventualnog smanjenja stope PDV-a.

Prema Čauševićevim riječima, analiza je pokazala da bi u slučaju smanjenja PDV-a na pet odsto za neku robu samo na lijekovima bilo izgubljeno 52 miliona KM, štampi 11 miliona, osnovnim životnim namirnicama 121 i na informatičkoj opremi 25 miliona KM.

"Ukupno, gubitak na godišnjem nivou iznosio bi 720 miliona KM. Ukoliko se nastoje zadržati prihodi od PDV-a u iznosu od 4,13 milijardi, a da se pritom ove grupe proizvoda oporezuju stopom PDV od pet odsto, onda bi morala biti uvedena standardna stopa od 25 odsto umjesto sadašnje od 17 odsto", rekao je Čaušević.

On je dodao da je analiza efekata diferencirane stope PDV-a urađena na ukupno šest modela, te da je dostavljena i predsjedavajućem Savjeta ministara BiH.

Juče su s tim u Banjaluci upoznati i članovi Komisije državnog parlamenta za finansije i budžet, koji se načelno slažu s Upavom da ne treba uvoditi dvostruku stopu PDV-a.

Sadik Bahtić, predsjednik Komisije, izjavio je da bi, umjesto građana, od toga koristi imali samo kriminalci.

"Nije dobro upuštati se sada u takav rizik, jer bi došlo do smanjenja priliva sredstava u budžet, cijene ne bi bile smanjene, a profitirali bi kriminalci i razni lobiji", rekao je Bahtić i dodao da su iskustva zemalja u okruženju pokazala negativne rezultate sa dvostrukom stopom PDV-a.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.