Izvor: eKapija | Četvrtak, 16.04.2015.| 14:42
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U Cazinu predstavljene mogućnosti GOLD projekta

(Foto: I.Vukša)
Prezentacija projekta pod nazivom "Program podrške manjeg obima privatnom sektoru", koji zajednički finansiraju Američka agencija za međunarodni razvoj USAID i Švedska međunarodna agencija za razvoj i saradnju Sida, održana je u Cazinu. Vrijednost projekta je 3,5 mil USD, realizira se u 48 općina u našoj zemlji, a njegova implementacija traje sve do 2017. godine.

Primarni cilj "Programa podrške manjeg obima privatnom sektoru" je pružanje financijske pomoći do 10.000 KM firmama i kompanijama, gdje su prilike za investicije i otvaranje novih radnih mjesta zajednički identificirane od strane partnerske općine i osoblja USAID Sida GOLD projekta.

Amir Mulalić, direktor Agencije za razvoj Cazin, objašnjava da su četiri uslova koja se moraju uspuniti kod aplikacije tog projekta: jedno je povećanje investicija, povećanje radnih mjesta, povećanje prihoda ili prometa u kompaniji i povećanje izvoza. Da bi kompanija mogla aplicirati za ovakav projekat potrebno je da ispunjava dva. Recimo, kompanija može dobiti do 10.000 KM, 50% troškova oni financiraju.

Ukupna vrijednost projekta je 3,5 mil USD, a Program će se implementirati u nekoliko krugova, kroz potpuni i otvoreni konkurentski proces, u periodu od 2014 – 2017. godine.

Sve privatne kompanije iz 48 partnerskih općina USAID Sida GOLD projekta mogu se prijaviti za Program.

Organizator prezentacije domaćim kompanijama koje bi potencijalno mogle aplicirati za ovaj projekat je općinska Agencija za razvoj uz podršku Općine Cazin, koja je, kako je rečeno, prepoznata kao poželjan partner za mnoge međunarodne projekte, prenosi RTV USK.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.